Konferencia a digitális átállásról

2013. március 19-20. között „Digitális Korrektúra - Világvége helyett új világ” néven konferenciát rendeznek a Velencei-tavi Velence Spa and Resort Superior Hotelben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Antenna Hungária támogatásával a digitális átállásról, valamint annak hozadékairól.

A hírközlési-, a televíziós- és a reklámszakma, valamint a távközlési vállalatok szakemberei előadásokon, pódiumbeszélgetéseken ismertetik, mit jelent az átállás, mit észlelnek ebből a nézők és mi a teendőjük, hogyan érinti a változás a reklámszakmát, s vajon mi lesz a felszabaduló frekvenciával.

A konferenciát Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke nyitja meg, a bevezető előadást Mátrai Gábor, a hatóság hírközlési elnökhelyettese tartja. Ezt követően az NMHH főigazgatója, Aranyosné dr. Börcs Janka számol be a digitális átállás folyamatairól. A főigazgató korábban elmondta, „ez a technikai átállás ahhoz hasonlít, mint amikor a fekete-fehér sugárzásról áttértek a színes adásra”.

A találkozó fórumot biztosít mindazon cégek számára, akik érintettek az átállásban. Ilyen például az MTVA és a közszolgálati csatornák, a TV2, valamint az RTL Klub, akiknek továbbra is ingyenesen fogható a műsoruk, csak egy jóval korszerűbb, jobb kép és hangminőséget eredményező sugárzási módszerrel. A változásokkal kapcsolatban rengeteg kérdés merülhet fel, de a szervezők remélik, hogy a konferencián tisztázni tudják a szolgáltatók és a nézők számára az átállás részleteit, valamint az összes kérdésre megadják vagy megtalálják a válaszokat.

Piller Andrásnak, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatójának reményei szerint, az érintett analóg földfelszíni felhasználók túlnyomó része az ingyenes digitális földfelszíni tévézésre, a MinDig TV-re áll át. Azok számára, akik fizetős vételi megoldást terveznek, véleménye szerint a legjobb megoldás a MinDig TV Extra igénybe vétele, hiszen ezeket a csatornákat továbbra is tető- vagy szobaantennával lehet elérni, egy úgynevezett set-top-box segítségével. A digitális átállás hatással lehet a médiapiaci folyamatokra is, hiszen akár egymillió állampolgárt érintő változásról beszélünk. Amennyiben túlnyomó többségük az ingyenes MinDig TV vételére áll át, a digitális földfelszíni szolgáltatás tábora ugrásszerűen megnő, ezáltal a legnagyobb magyar digitális televíziós szolgáltatóvá válhat az Antenna Hungária.

A tudósító újságírók szakmai részvételének regisztrációját a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címre várjuk.