Az ENSZ felhívására tartotta meg a hazai, ágazati, országos szövetkezeti szövetségek központi megemlékezését az  Országos Szövetkezeti Tanács 2013. július 4-én Budapesten, a Vajdahunyad vára Kerengő dísztermében. „A szövetkezetek a válság idején is erősek maradnak” (Farkas Tamás, az OSZT elnöke). „Csak a szövetkezetekkel együtt lehetséges a gazdasági életképesség és a társadalmi felelősség vállalása”(Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára).

Farkas Tamás, az OSZT elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte: „... a nemzetközi szövetkezeti napi üzenet lehetőséget ad a hazai szövetkezetek számára, hogy ismét fontolják meg az együttműködésben, az összefogásban rejlő erők kihasználását és a nehéznek számító időkben is kötelezzék el magunkat az értékalapú szövetkezés mellett és igyekezzenek a világszerte felismert szövetkezeti értékekre nagyobb figyelmet és támogatást kiharcolni,  de a szép és nemes nemzetközi szinten megfogalmazott gondolatok hazai leülepedése azonban továbbra is várat magára.” Az elnök ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szövetkezetek a Nemzeti Együttműködés Kormányának ország építő programjában részt kívánnak venni és mindenekelőtt egy szavakkal, tettekkel kinyilvánított szövetkezetbarát kormánypolitikát, szövetkezetfejlesztést támogató jogszabályi környezetet, kiszámíthatóságot és következetességet várnak el a kormánytól.

Az ünnepség során az ország minden részéből ide sereglett résztvevők megkoszorúzták a hazai szövetkezés atyjának számító gróf Károlyi Sándor Vajdahunyad vári szobrát, végezetül a szövetkezeti mozgalomban kiemelkedő munkát végző személyiségeknek az OSZT „Szövetkezeti Érdemérem” kitüntetésének átadására is sor került*.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége 1922-ben - az 1844-ben, egy angliai Rochdale nevű kisvárosban megalapított első szövetkezet emlékére - határozatot hozott a szövetkezetek nemzetközi napjának megtartásáról. Ez a határozat arra hívta fel a ma 88 országban létrehozott 222 tagszervezet figyelmét, hogy évről évre július első hétvégéjén méltassák a szövetkezeti értékeket, kezdeményezzék a kormányaiknál a szövetkezetek fejlesztését és hirdessék a szövetkezetek önszerveződésében rejlő előnyök gazdaságban betölthető szerepét.

A nemzetközi szövetkezeti nap nemcsak a világszervezet felhívása, hanem immáron évek óta élvezi az ENSZ felkarolását is. Az Egyesült Nemzetek Szervezete is arra kéri valamennyi tagországát, azok kormányát, hogy vegyenek részt ezeken a megemlékezéseken és bátorítsák a szövetkezetek működését, fejlesztését. Így a 91. Nemzetközi Szövetkezeti Nap ünnepsége egyúttal a 19. ENSZ Nemzetközi Szövetkezeti napi felhívását is magában foglalja.

A 2013. évi SZNSZ üzenet szorosan kapcsolódik a globális gazdasági válság kiútkereséséhez, mivel az üzenet azt hordozza, hogy: „A szövetkezetek a válság idején továbbra is erősek maradnak!”

*
Országos Szövetkezeti Tanács Elnöksége a szövetkezeti mozgalomban végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseképpen Szövetkezeti Érdemrend kitüntetésben részesítette:

-    Plecskóné Kramarics Piroska asszonyt, a Zala Megyei Lakásszövetkezeti Szövetség elnökét
-    Rózsa Lászlóné asszonyt, a Lövő és Vidéke Takarékszövetkezet elnök ügyvezetőjét,
-    Mészáros Zsuzsanna asszonyt, a Közösségfejlesztők Egyesületének titkárát, a Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány kuratóriumának elnökét
-    Adamcsik László urat, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke, a Hangya Együttműködés alelnöke
-    Dr. Adorján Gábor urat, a Mezőtárkányi Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezet elnökét, a MOSZ szövetkezeti választmányának elnökét
-    Horváth Lajos urat, a Magyar Iparszövetség elnökségének tagját
-    Kücsön Gyula urat, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének elnökét
-    Szabó László urat, a Tó-COOP Zrt. Vezérigazgatóját, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnökségi tagját
-    Szabó Sándor urat, a Hajdúböszörményi Hajdú-Gazdakör elnökét, a MAGOSZ országos választmányának tagját
-    Szijj György urat, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DIÁKÉSZ) leköszönt elnökét


További információ: Holub Katalin (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)