… lehet teljes a gyógyulás!

A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány az elmúlt 28 év alatt eddig több mint 100 ezer embernek nyújtott segítő kezet. Mintegy 100 önsegítő beteg klubhoz eljuttatott kéthavonta 10 ezer példányban megjelenő ingyenes alapítványi hírújság, alsóőrsi pihenőház, speciális tanfolyamok, tájékoztató anyagok, segítő beszélgetések orvosi tanácsadás, pszichológiai támogató és mozgásprogramok, könyvtárszolgáltatás változtatja meg családtagjaikkal együtt évente körülbelül 5-6 ezer érintett és hozzátartozó ember életminőségét, életesélyét, gyógyulástudatát.

„Onkológus sebész orvosként azért vállaltam el az elnökséget az alapítványnál, mert mindig az volt az alapgondolatom, hogy az orvos segítő, aki a beteget segíti abban, hogy megtalálja a helyes utat. Nem csupán a betegséget kell kezelni – bár természetesen ez is nagyon fontos -, hanem az egész embert. Az Alapítvány mindenekelőtt a szakmaiságát hangsúlyozta megalakulása óta, ezért esett rám, mint onkológus-sebészre a választás. Az alapvető ok, amiért kapcsolatba kerültem az Alapítvánnyal, az az a szemlélet, amellyel már létrejöttekor egyetértettem. Jung is azt írja: „A beteg személyisége az orvos személyiségét igényli, nem pedig technikai mesterfogásait.” Másképpen fogalmazva: rá kell hangolódni a betegre, hogy képes legyek megtalálni a gyógyuláshoz vezető útját. El kell felejteni azt a nyugaton bevett gyakorlatot, hogy a sebész csak egy megmunkálandó húsdarabot lát a páciensből, és a műtét vége után többé nem is találkozik a beteggel – mondta el Dr. Svastics Egon, A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT!  Társadalmi Alapítvány elnöke.

A gyógyuláshoz szükségesek az onkológiai kezelésben alkalmazott gyógymódok, mint – szükség esetén – az operáció, a gyógyszeres és a sugárkezelés. És még valami fontos akarni a gyógyulást. Tenni érte, hinni a felépülésben, nem csupán elszenvedni kell a kezeléseket. Ehhez élet- és szemléletmód váltásra, teljes megújulásra van szükség.

A Rák ellen az Emberért, a Holnapért! Társadalmi Alapítvány 1985-ben, az első rákellenes civil szervezetként alakult. Céljuk, hogy segítséget nyújthassanak a betegeknek és családtagjaiknak, mert számtalan lehetőség van az egészség helyreállítására.

Lelkünk békéje - testünk egészsége

Szervezetünk, testi működésünk egésze hihetetlen erővel reagál gondolatainkra. Tudnunk kell éppen ezért, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet saját egészségünkért. Szükséges, hogy (esetleg segítséggel) fel tudjuk fedezni a belső gyógyító erőt magunkban, első lépés a lelki feszültségek legyőzése. A könnyen elsajátítható relaxációs gyakorlatokkal csökkenthetjük a kezelések mellékhatásait, a betegséggel összefüggő és egyéb szorongási szintet, csillapodhatnak a fájdalmak és az alvás is javulhat.

A Rák ellen az Emberért, a Holnapért! Társadalmi Alapítvány relaxációs, stressz-kezelő tanfolyamokat, csoportos pszichológiai foglalkozásokat szervez, segít a gyógyuláshoz vezető úton.
Egészségjavító táplálkozás

Fontos a teljes kiőrlésű gabonák, nyers és párolt zöldség, gyümölcsök fogyasztása, amelynek rosttartalma megköti a bélben felhalmozódott méreganyagokat. Naponta kb. 2 liter folyadék (tiszta víz, gyógytea, zöldségleves) segíti a szervezet tisztulását.

A Rák ellen az Emberért, a Holnapért! Társadalmi Alapítvány rendszeres főzőprogrammal interaktív csoportfoglalkozás során mutatja be az egészséges, teljes értékű táplálkozás elméletét és gyakorlatát.

Közérzetjavító, aktivitást serkentő mozgás

A gyógyulás egyik legfontosabb eleme az életünkben. Válasszon olyan mozgásformát, amelyet örömmel végez. Mindenképpen kitartást igénylő, rendszeres, de nem teljesítményorientált mozgást végezzen, amely semmiképpen nem okoz túlterhelést. (séta, kerékpározás, könnyű futás, úszás) Emellett kiemelt jelentősége van a helyesen végzett légző-gyakorlatoknak. Idősek, mozgásszervi vagy egyéb betegséggel élők is végezhetnek szelíd mozgásokat: csíkung, gyógytorna, jóga.

A Rák ellen az Emberért, a Holnapért! Társadalmi Alapítvány képzett szakemberekkel, rendszeres mozgásterápiás foglalkozásokkal nyújt segítséget a gyógyuláshoz vezető úton.

Az Életmódtábor résztvevőinek véleménye:

"Sok bátorságot viszek magammal mások történeteiből. - Tudatosult bennem, hogy minden sorstársam más-más úton próbál az egészsége visszaszerzéséig eljutni. - Ráéreztem a jóga ízére, a mozgás örömére. - Nagyon élveztem a gyógynövénytúrákat és az utánunk közösen elkészített virágszendvicseket. - Nagy hatással volt rám a léleknyitogató előadás. - Az egészségkonyha programon megint kaptam új ötleteket és már a férjem küld, hogy tanuljak újabb finomságokat. - Fantasztikus emberek adtak elő, akiknek az embersége mélyen maghatott. - Új lendületet adott nekem ez a program! - A lelki problémám megoldásában nagyon sokat segítettek, megtapasztaltam a gyógyulás többféle útját és a lelkem is könnyebb lett. - Odafigyeltek rám, szeretetet kaptam. - Az előadások alapján rájöttem, hogy többet kell magammal foglalkozni. - A csoport segített, erőt gyűjtöttem meggyógyult társaimtól, a világot más szemmel nézem."

A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány az elmúlt 28 év alatt eddig több mint 100 ezer embernek nyújtott segítő kezet. Bíznak benne, hogy a jövőben is minden érdeklődő megtalálja azt a segítséget az alapítványnál, ami hozzájárul az egészsége megőrzéséhez, a betegség megelőzéséhez, a betegek gyógyulásához, életminőségük javításához.

További információ: Holub Katalin kurátor (+36 20 922 6431)