Miért volt indokolt a Munka törvénykönyvének változása?
A szokásjog átkerült a munkajogi szabályokba
Munkaerő-piaci ki- és visszatekintés az új Mt. első teljes évéről

Nem igazolódtak az új Munka törvénykönyve kapcsán az előzetes félelmek, nem csökkentek a bérek.  A foglalkoztatás rugalmasságát segíti az új kódex, amely a korábbinál kevesebb szabályt tartalmaz, ugyanakkor több lehetőséget kínál a munkaadó és a munkavállalók közti kölcsönösen előnyös megállapodásra. Január elsejétől egyszerűbb átvinni a jövő évre a szabadságunkat. Növekvő minőségi igény és árverseny jellemzi a munkaerő-kölcsönzést.

Egyenlőtlen munkaidő-beosztásban dolgozók számára eltérések mutatkoztak, a munkavállaló havi munkabére pl. szabadság igénybevétele esetén kevesebb lett a munkaszerződés szerinti alapbérnél annak függvényében, hogy az adott hónap hány napból állt. Első hónapok gyakorlati tapasztalata alapján fogalmi pontosítások is szükségessé váltak. Fontos, hogy mindenki ugyanazt értse alattuk. Gyakorlatiasabb, praktikusabb lett a munkaügyi szabályozás a könnyebb alkalmazhatóság érdekében.

Dávid Ferenc VOSZ főtitkár:

„A korábbi Munka törvénykönyve 1992-ben született, és az akkor lebomló nagyipar „testére szabták”, míg az új már a mai Magyarország vállalkozási szerkezete, a növekvő kis- és középvállalkozói szektor sajátosságaira épül.”

Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége elnöke:

„Az új Mt. nagyon időszerű volt es a 24-ik órában érkezett, szerencsére jó es gyakorlatban is jártas szakemberek alkottak. Szükségszerű volt a magyar munkaerő piacának újraszabályozása, hiszen az ,,alapkő“ letétele óta több mint 20 év telt el. A hiányzó láncszemek, új piaci trendeket lehetővé tevő rendelkezéseket már nagyon várta a szakma. A kölcsönzésre vonatkozó szigorítások ugyanakkor a szféránk számára rövid távon nézve fájdalmasak voltak, de hiszek benne, hogy hosszabb távon hozzájárulnak a piac tisztulásához. A gyakorlati oldalról ugyanakkor legfontosabbnak azt érzékelem, hogy jobban egyensúlyba kerültek, kiegyenlítődtek a munkavállalói, munkáltatói kötelezettségek és jogok.”


Ottó Csaba, a Man at Work Kft. ügyvezetője, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége alelnöke, az Év vállalkozója:

„A vállalkozások mindennapi működési feltételeit górcső alá véve elmondható, a - 2013-ban első teljes évben hatályos - Munka törvénykönyve sikeresen vizsgázott. A magyar gazdasági jogrendszerbe beépülve vállalkozói szempontból rugalmasabbá teszi a foglalkoztatást és a korábbinál jobban alkalmazkodik a kisvállalkozások méretéhez. Az egy éve működő munkavédelmi akcióterv is hasznosnak bizonyult, mivel számos – elsősorban alacsony keresetű – munkaerő-piaci szereplő (pályakezdők, védett korban lévők, szakképzetlenek stb.) foglalkoztatása esetén értékelhető és érzékelhető járulékkedvezményt biztosít a foglalkoztatóknak. A vállalkozások szempontjából hatásos lépés volt a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja is, amely könnyen hozzáférhető, olcsó és célzott hitellel ösztönzi a beruházások megvalósulását. Meg kell említeni a közfoglalkoztatás - méretéből adódó - jelentőségét, amely ugyan jobb megoldás a segélyezési gyakorlatnál, azonban hosszú távon többnyire a versenyszférát kell ösztönözni munkahelyteremtésre. Ennek érdekében a kormánynak további lépéseket kell tenni a magyar munkaerő-piac vonzóvá tételének érdekében, minőségi szakképzéssel, kurrens diplomával kell felvértezni és itthon tartani az újonnan végzett fiatalokat.”

MMOSZ

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének célja az iparági érdekképviselet és érdekvédelem nyújtása a kiválasztással, a munkaerő-közvetítéssel, a munkaerő-kölcsönzéssel és a személyzeti kiszervezéssel (outsourcinggal) foglalkozó magyar cégeknek, illetve ezek üzleti partnereinek, támogatva mind a szolgáltatás nyújtását, mind annak fogadását, valamint a munkaerő-kölcsönzés jogintézményként való megszilárdulásának elősegítése és egy egységes – a versenyképességet és a munkavállalókat egyaránt kiszolgáló – szabályrendszer beépítése a magyar gazdasági és jogi struktúrába.

Man at Work Kft.

Megalakulása 15. évfordulójának méltó mérföldkövet állítva, a Business Superbrand Man at Work Kft., az egyik legnagyobb magyar tulajdonú munkaerő-kölcsönző a Nyugat-Magyarországon jól működő atipikus tapasztalatok keleti régiókban történő hasznosítására fővárosi szakmai centrumot nyitott. A Dunántúlon közel kétezer munkavállalót foglalkoztató cég csoportszinten majd 7 milliárd forintos árbevételt ért 2012-ben. A piacvezető HR szolgáltató szakembereinek tapasztalata szerint a társkeresésben bevált módszerek működnek igazán az álláspiacon is.

További információ: Holub Katalin (+36 20 922 6431)