A Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai csütörtökön fogadták a négy érdekvédelmi szervezet elnökét. Kerekasztal-beszélgetés keretein belül a több mint 100.000 munkavállaló szervezett, legális foglalkoztatását biztosító szervezetek szakmai vezetőinek lehetősége volt a működésüket ellehetetlenítő  jogszabályváltozással kapcsolatos közös egyeztetésre.

Az ÁFA megfizetésére vonatkozó változások, szolgáltatásaik folyamatos teljesítésként történő elszámolásának  2014. július 1-jétől hatályos új ÁFA tv. 58. § (1) bekezdés szerinti megszüntetése az év második felétől ellehetetleníti a teljes munkaerő-szervezési szektor működését. A törvénymódosítás által indukált többletforrás-igényt a szervezetek semmilyen módon nem tudják finanszírozni. A szektor a bevétel 85%-át munkabér és járulékok megfizetésére használja fel, a bankok ezt a többletforrás-igényt nem hitelezik, ezért törvénymódosítás nélkül cégeik fizetésképtelenné válhatnak, s emiatt több mint 100.000 munkahely kerül 2014. július 1-jétől veszélybe.

A NGM munkatársai nyitottak voltak a szervezetek által ismertetett probléma kezelésére, ígéretüknek megfelelően szakmai előterjesztést készítenek a döntéshozók számára a probléma 2014. július 1. előtti megoldása érdekében, hogy még a hatálybalépést megelőzően érdemi döntés, jogszabály-módosítás születhessen.

További információ:

Holub Katalin (+36 20 922 6431)
Rudi Péter (+36 30 922 2575)