Terhelhető munkaerő, támogatásként

Egy év mérlegén az atipikus jószolgálat

Befejeződött a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban a PIC Projekt. A 270 millió forintos beruházás során 79 új műszerrel gazdagodott az intézmény Csecsemő és Gyermekgyógyászati Centruma, köztük a világ legmodernebb inkubátora, lélegeztetője, gyógyszeradagolója és monitorja. A fejlesztéseknek köszönhetően egységes, összeegyeztethető rendszer óvja meg, s tartja életben a koraszülötteket. Most éppen a 4 milliárdos Struktúra Projekt zajlik, amely keretében a műszerparkkal párhuzamosan fizikailag is megújul az 1994-ben épített kórház.

„Meg kell tanulni az új eszközök kezelését. Tudnunk kell használni a megújított felszerelést. Nagy segítség számunkra a Man at Work munkatársának jószolgálati jelenléte a kollektívában. Schindler Adrienn adminisztrációs tevékenysége fontos pillére a szervezési háttérmunkának. Lelkiismeretfurdalás nélkül bízhatom meg plusz feladatokkal, amikből bőven akad nálunk.” – mondta el dr. Szabó Éva.

Az európai uniós fejlesztések mellett maradtak kitöltendő hézagok. Bizonyos műszertípusok, mint például a besárgult babák kékfény kezelő eszköze, vagy az újraélesztésnél használt kombinált lélegeztető és váladékeltávolító nem fértek bele ebbe a programba. Ezek költsége szintén milliós nagyságrendű, amit az Alapítvány finanszíroz, ahogy az egyszer használatos eszközöket is.

A kiemelten közhasznú BÉBI KORASZÜLÖTT MENTŐ ALAPÍTVÁNY (www.bebimento.hu) tényleges tevékenysége a koraszülött mentés. 2002 óta meghatározott működési rend alapján, adott földrajzi területen, mentőautóval és ügyeleti beosztással látja el nap, mint nap a készenléti szolgálatát: a bejelentést követően összeáll a mentőcsapat, már a speciális felszerelésű autóban ellátja a gyermeket, akit a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba szállítanak.

A Dr. Szabó Éva vezette alapítvány szoros együttműködésben dolgozik a kórházzal. A személyes szálak, mint egy irányba mutató vektorok – a főorvos asszony irányítja a Csecsemő és Gyermekgyógyászati Centrumot, s a készenléti csapat munkatársai is a kórház alkalmazottaiként, szabadidejükben teljesítenek szolgálatot – egyszerre objektív és szubjektív tényezők a mentő munkálatok során. A Veszprém megyei Prima díjas szakember szavai szerint e szimbiózis felbecsülhetetlen előnye, s egyben erénye a babák sorskövetése.

2014-ben négy évre írták ki a koraszülött mentésre szóló közbeszerzési pályázatot, amely sikeres elnyerésével a BÉBI KORASZÜLÖTT MENTŐ ALAPÍTVÁNY 2018-ig látja el a területen ezt a feladatot.

További információ: Holub Katalin (+36 20 922 6431)