A Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Magyar Evezős Szövetség és a Budapesti Evezős Szövetség rendezésében megvalósuló 24. gróf Széchenyi István Évadnyitó Evezős Versenyről

Jó hangulatú, magas színvonalú versenynek lehettek szemtanúi, akik részt vettek a 24. gróf Széchenyi István Evezős Évadnyitó verseny első napján. Igaz, reggel, az I. világháborúban elesett evezősök emlékére állított Neptun Evezős Egylet és a Nemzeti Hajós Egylet emlékköveinek megkoszorúzása során még esett az eső, a versenyek kezdetére elállt, sőt a nap is kisütött.

Bár Denk András köszöntőjében kiemelte, hogy az evezősöknek azért is jó, mert nem jelent problémát, ha „vizes a pálya”. Hangsúlyozta a hazánkban Széchenyi által meghonosított evezés hagyományainak ápolását. A Danubius Nemzeti Hajós Egylet elnöke természetesen köszöntötte a résztvevőket és a meghívott vendégeket, köztük a Dr. Szeneczey Balázs Főpolgármester helyettest, Dr. Regényi Tamást, a MESZ elnökét, Dávis Imrét, a MESZ örökös tiszteletbeli elnökét. Továbbá Dr. Palkovics Lászlót a Budapesti Corvinus Egyetem Tudományos Rektor helyettesét, a 2005. év világbajnok evezőseit, Varga Tamást és Hirling Zsoltot, a Széchenyi család és Alapítvány tagjait – Széchenyi Tímeát, Széchenyi Viktóriát, Széchenyi Gábort, Széchenyi Márkot.

Szeneczey Balázs, Tarlós Istvánt, Budapest Főpolgármesterét, a verseny fővédnökét képviselve üdvözölte a jelenlévőket. Örömét fejezte ki, hogy 24 éve megrendezésre kerül a város szívében ez a verseny, és hogy a Budapest Kupa is egyre látványosabb, népszerűbb, Hangsúlyozta továbbá, hogy a Margitsziget, annak fejlesztése kiemelten fontos a főváros számára, természetesen a sport, az itt működő Danubius Nemzeti Hajós Egylet létesítményeit is figyelembe véve.

Dr. Regényi Tamás, a Magyar Evezős Szövetség elnöke a 16 kiemelt sportág közé bekerült evezés előtt álló lehetőségre és az ezzel járó felelősségre hívta fel a figyelmet. Kiemelte a mai, és az ehhez hasonló események fontosságát. Végül bizakodással, hivatalosan is megnyitotta a 2014. évi evezős évadot.

Budapest Kupa – Hosszú távú, üldözéses nyolcas és négypárevezős verseny

Színvonalas versenyt eredményezett a 4500 méteres távon megrendezett üldözéses futam. A nyolcasok versenyében a Budapest Kupa Magyarországon maradt, a győztes a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub csapata lett (Krenák Mihály, Kaszás Kornél, Lacsik Péter, Lovass Márk, Bedők Gergely, Szigeti Roland, Bártfai Péter, Bíró Márk, k: Kiss Bence) 11:45,1 időeredménnyel. Mindössze 5 másodperccel lemaradva a győzelemről, ezüstérmes a Csepel Evezős Klub nyolcasa, míg a bronzérmet három, az Atlanta-i, Sydney-i, és Athén-i olimpiákon helyezett evezősökkel felálló olasz egység szerezte meg.

A férfi Masters csapatok rangsorában a bécsi WRC Lia hajója végzett az élen, a vegyes Masters csapatok versenyében a horvát VK Tresnjevka/ARC/Mladost1 csapat, míg a női nyolcasok között a Danubius Nemzeti Hajós Egylet csapata nyert.

A női négypárevezősöknél a Budapest Kupát a Danubius Nemzeti Hajós Egylet könnyűsúlyú evezősei (Krémer Eszter, Dr. Alliquander Anna, Polivka Dóra, Bene Dorottya) vehették át Szeneczey Balázstól. Második a Csepel Evezős Klub, harmadik a WRC Lia hajója lett.
A díjazott csapatokat a Széchenyi család tagjai emléklappal ajándékozták meg.

Az egyetemisták Fixüléses Tízevezős Bajnokságában a férfi csapatok versenye kiélezett küzdelmet eredményezett a Keszthelyi Georgikon és a Budapesti Corvinus Egyetem hajói között. Az 1000 méteres táv teljesítése után a győzelmet végül a keszthelyiek szerezték meg, a Corvinus csapatnak jutott az ezüst, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Óbudai Egyetem tízevezős szerezte meg a bronzérmet. Természetesen, evezős élsportolók is  erősítették a csapatokat, Galambos Péter, világbajnoki ezüst-és bronzérmes, egyetemi világbajnok, valamint Cseperegi Gábor, Universiade 3. helyezett az NKE-Óbudai Egyetem csapatában, míg Pétervári Molnár Bendegúz, U23 világbajnokság 4. helyezettje az ezüstérmes Corvinus Egyetem hajójában szállt vízre.

A női versenyben is keszthelyi győzelem született. A Georgikon csapata biztos két hajóhosszal előzte meg a Pannon Egyetem – Veszprém tízevezősét. A bronzérmet az ELTE lányai szerezték meg.

Az egyetemi evezős események következő felvonása a május 1-i Dunai Regatta, melyet az Antall József Tudásközpont a Magyar Evezős Szövetség szakmai közreműködésével szervez Budapesten.

Az utánpótlás korúak versenyeiben a Danubius Nemzeti Hajós Egylet dominált, ők nyerték mind három versenyszámot, a fiúk nyolcas versenyét, valamint a serdülő és tanuló vegyes négypárevezős számokat.

A versenyzők részére felszolgált gulyás jóízű elfogyasztása előtt még az ergométeres váltóversenyre is sor került, melyet a DNHE klubház emeletén rendeztek meg. Az ergométeres versenyben a Budapest Kupában indult csapatók 5 fős váltói vettek részt. A teljesítendő versenytáv összesen 1200 m volt, a csapattagoknak 250 méteremként kellett váltaniuk ugyanazon az evezős ergométeren (vagyis beltéri evezős padon). A győriek a mai napon itt is verhetetlenek voltak, a szerb Graficar lett a második, a Csepel EK váltója pedig a harmadik.

A versenyre elfogadta a rendezők meghívását Martin Steiger, a svájci Basel Head elnevezésű, rangos verseny főszervezője is. Nagyon hasznosnak tartja a kölcsönös tapasztalatcsere lehetőségét, elmondása szerint több jó ötletet visz magával.

Köszönet a támogatóknak:

Microsec Zrt, Budapest Főváros Önkormányzata, II. és III. kerületi önkormányzat, Mart Kft, Waldorf Catering, ALAKart, AGIS,  Geberit, orrlabda.hu. Le Meridien Budapest, Corinthia Hotel Budapest, Hilton Budapest, Intercontinental Budapest, Sofitel Budapest Chain Bridge, Budapest Marriott Hotel, Danubius Hotels


A MOL Finomítás hajója győzött a „Hív a Duna” cégek közötti tízevezős versenyen. Tilla is evezett a” Kézenfogva” futamban, ahol az ötcsillagos szállodák munkatársai a Kézenfogva és a Down Alapítvány fogyatékkal élő sportolóival versenyeztek, eveztek együtt.

Szikrázó napsütés fogadta a vasárnap délelőtt a 24. gróf Széchenyi István Evezős Évadnyitó Verseny vasárnapi résztvevőit és a Margitszigetre látogatókat. A szombati esernyők és gumicsizmák helyett ma már a napkrém volt a legfontosabb kellék.

Az összefogás és segítségnyújtás jegyében zajlott a nap nyitóeseménye. Különleges élményt jelentett az ötcsillagos szállodák a versenyen résztvevő munkatársainak is, hogy a Kézenfogva Alapítvány által támogatott fogyatékos gyermekekkel és felnőttekkel, valamint a Down Alapítvány által gondozott sérült emberekkel együtt, őket segítve eveztek egy hajóban. Ebben a futamban mindenki győztes volt, a két alapítvány által patronáltak, és a versenyben őket segítő a szállodás csapatok tagjai is. A Le Meridien hajójában a Kézenfogva Alapítvány nagykövete, Till Atilla is evezett, segített mosolyt csalni az Alapítvány támogatottjai arcára. A széles, tízeveős hajókban történő evezés olyan mozgásformát és tevékenységet kínál a fogyatékos emberek számára is, amelyben teljes biztonsággal részt vehetnek, örömet lelhetnek. A közös sportolás élménye pedig nagy mértékben segít egymás elfogadásában mindannyiunknak. Az eseményt megtekintette a kezdeményező Le Meridien ügyvezető igazgatója, Adrian Gray is. Budapest ötcsillagos szállodái közül a Sofitel Budapest Chain Bridge, Intercontinental Budapest, Corinthia Hotel Budapest, Hilton Budapest és Budapest Marriott Hotel az első hívó szóra csatlakoztak.

A program további részében a céges és önkormányzati csapatoké volt a főszerep. A „Hív a Duna” 500 méteres verseny 40 csapat részvételével zajlott. A többfordulós megmérettetés a MOL Finomítás B csapatának győzelmét eredményezte. A döntőben kiélezett küzdelemben, igazán parádés evezéssel és parányi különbséggel szorult a második helyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csapata. A bronzérmet a Hilton Castle csapata hódította el, akik egyben a szállodák között zajló külön csatát is megnyerték. Az olajtársaságok közötti elsőséget az összetett győztes, MOL Finomítás B csapat, míg a Big Four cégek között a PwC nyert. Az önkormányzatok futamában Rákosmente hajója diadalmaskodott. Budapest Főváros Önkormányzatának csapata, Szeneczey Balázs Főpolgármester helyettes úrral a fedélzeten, a középfutam negyedik helyéig jutott. A XXII. kerület hajójának pedig a szurkolótáborát erősítette Szabolcs Attila, polgármester.

Remekül sikerül az ergométeres váltóverseny is, ahol a váltó 5 tagjának egy evezősgépen kellett teljesíteni az 1250 m távot. Itt az erőn, a koncentráción, valamint a váltások gyorsaságán múlt a teljesítmény. A külső tényezők, hullámok, kormányzási hibák, ütközések és ellenszél nem befolyásolhatták az eredményeket. Az ergométeres váltóverseny a NAV fölényes győzelmét eredményezte.

Az eseményen uralkodó jó hangulatot elsősorban a résztvevők alakították, de hozzájárult mindehhez a szikrázó napsütés, a finom gulyás, a kellemes környezet és a rengeteg gyerek, akik hosszútávú játék-, szaladgáló és ugráló versenyt tartottak, amíg szüleik a Dunán versenyeztek. Remekül sikerült az evezős baráti találkozó, melynek apropója a Danubius Evezős Klub megalakulásának 25. évfordulója volt. A rendezvény és a rendezők számára különleges megtiszteltetés volt a Széchenyi család aktív figyelme és érdeklődése, mellyel az eseményt követték.

A kétnapos évadnyitó Széchenyi verseny ismét elérte célját, lehetőséget adott a versenyevezősök és amatőrök számára is, hogy egy nagyszerű, színvonalas versenyen vegyenek részt Budapest szívében, a gyönyörű Margitszigeten. Egyúttal kiválóan bemutatta, hogy az evezés, mint életmód sportág, nem életkorhoz kötött, űzhető magas szinten és hobbiként, fiatalok és idősebbek egyaránt bekapcsolódhatnak, az olimpiai résztvevők és a sportággal most ismerkedő amatőrök a hajóban pillanatok alatt közös hangot találnak, csapattá válnak.

Köszönet a támogatóknak:

Microsec Zrt, Budapest Főváros Önkormányzata, II. és III. kerületi önkormányzat, Mart Kft, Waldorf Catering, ALAKart, AGIS,  Geberit, orrlabda.hu. Le Meridien Budapest, Corinthia Hotel Budapest, Hilton Budapest, Intercontinental Budapest, Sofitel Budapest Chain Bridge, Budapest Marriott Hotel, Danubius Hotels