A fővárosi kormányhivatal és a VIMOSZ is koordinálja az egyeztetést

A Mintamenza Program keretein belül áprilisban Békéscsabán már vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a helyi gyermekélelmezési intézmény által ellátott gyermekek, akiktől kedvező visszajelzések érkeztek. Ma a fővárosi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Módszertani Intézmény diákjai kóstolhatták meg a Junior Vendéglátó Zrt. szakácsai által készített tárkonyos szarvas ragulevest és a szarvasragut vadász módra, burgonyakrokettel. Annak érdekében, hogy a korszerű dietetikai alapelvek figyelembevételével a vadhús minél többször és több helyen megjelenhessen a közétkeztetésben, s ezáltal a népegészségügyi program fejlődjön, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége együttműködő partnerként lép fel. Az erről szóló sajtótájékoztatón Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője, Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke, Pesti Imre országgyűlési képviselő, valamint Prohászka Béla, a Complete-Food Kft. ügyvezető igazgatója, a Mintamenza Program vezetője beszéltek a kezdeményezés fontosságáról.

A vadhús rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, mindemellett nagyon kevés zsírt tartalmaz, emellett kiváló vasforrás, cink és réz tartalma is magas. A közétkeztetésben elsősorban szarvasból és vaddisznóból készült ételek kerülnek majd a tányérra. A tervek szerint a Junior Zrt. által ellátott menzákon havonta kétszer tálalnak majd fel vadhúsból készült ételeket a kínálat színesítésére és egészségesebbé tételére. Természetesen csak bevizsgált és ellenőrzött alapanyagokból készíthetik a konyhák az ételeket. A vadhús egyébként a marhahúshoz hasonló árkategóriába tartozik.

A Mintamenza Programhoz eddig országosan több mint 250 főzőkonyha csatlakozott, ezáltal mintegy 700 ezer gyermek étkeztetésének a javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el. A munkában részt vesznek  a területi kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai is.

További információ: Szivák Bernadett (+36 20 926 4136) és Holub Katalin (+36 20 922 6431)