A műszergyártás és a molekuláris diagnosztika, valamint a biotechnológiai üzlet reprezentánsai a főváros éllovasai között
A magas kultúra és az üzlet egymásra találása a Városligetben

Egészségipari high-tech vállalkozások vehettek át Budapest Márka Díjat 2014. május 8-án. A Fővárosi Közgyűlés tagjai az orvostechnológia és az élettudományok területén tevékenykedő 77 Elektronikai Kft., a Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft., a MEDICOR Elektronika Zrt., a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ és a Fermentia Mikrobiológiai Kft. mellett tették le voksukat. A rendezvénnyel azon hagyomány megújítására is törekszenek, hogy a Városliget kulturális missziójában újra szerepet kapjon és értékhordozóvá váljon a reprezentáns hazai vállalkozások bemutatkozása és találkozói. Az esemény házigazdája a szintén díjazott Városliget Café & Bar 1895.

A Budapest Márka elismerést Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlése 2013-ban alapította azzal a céllal, hogy összegyűjtsék azokat az értékeket, és értékteremtő tevékenységeket a fővárosban, amelyek elviszik Budapest jó hírnevét az ország határain belül és túl. A Fővárosi Közgyűlés tagjai tesznek javaslatot a fővárosban előállított magas színvonalú termékre, szolgáltatásra, közszolgáltatásra és művészi alkotómunkára a „Budapest Márka” cím elnyeréséért. Az elismerésben részesült jogosulttá válik a Budapest Márka embléma használatára a kiemelkedőnek minősített szolgáltatás, termék, művészeti tevékenység kommunikációja és marketingje során.

A kormányprogram kitörési pontként is említi az élettudományt, a hazai orvosi műszergyártást, a molekuláris diagnosztikát, valamint a biotechnológiát. Minthogy a magyar kis- és középvállalati (kkv) szektorban az orvosi műszergyártás (medtech) a legversenyképesebb ágazatok egyike, a Budapest Márka is az e területen tevékenykedő legjobbakat nevesíti. A magyar orvostechnikai ipar versenyképessége, a növekedés mindinkább függ a hazai vállalkozások innovativitásától. Ez az innováció fontos mozgatórugója a magyar ipar beágyazódásának a globális gazdaságba. A hazai medtech vállalataink helyzetét nagyban jellemzi az exportorientáltság, hiszen termelésük mintegy 85%-a a külpiacokon kerül értékesítésre. A termékek minőségét mutatja a szektor vállalatai által elnyert innovációs nagydíjak sora is.

Az ünnepségen a testület döntése alapján a vezető magyar orvosi berendezés és eszközgyártó, valamint az orvosi diagnosztikai és biotechnológiai területen kiemelkedően teljesítő, nemzetközi szinten is elismert budapesti vállalkozások díjátadására került sor. A díjazott vállalkozások az ágazatban meglévő innovációs potenciál motorjai, versenyképességük és nemzetközi láthatóságuk átlagon felüli, mozgatórugói a magyar ipar beágyazódásának a globális gazdaságba.


Díjátadó díszvendégek:

Dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, Dr. Gajdácsi József Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese, Dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese.


Dr. Szentes Tamás
Fellendülőben Európa tudásalapú gazdasága. A Horizont 2020 keretprogram a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító és sokunk életét jobbá tévő innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Kiemelt prioritás az egészség. Ha Európának fontos, Magyarországnak, s fővárosának különösen az. Ezért méltatja idén ezt a területet, s a terület élmezőnyét a Budapest Márka.

Dr. Gajdácsi József Zsolt
Az OEP és a hazai műszergyártás, valamint a molekuláris diagnosztika és a biotechnológiai vállalatok kapcsolatáról. Az egészségügyben, mint a társadalmi infrastruktúra alapelemében, kiemelten fontos az innováció megjelenése, kezelése, és a lehetőségekhez mérten, támogatása. Az egészségbiztosító számára mindig nagy öröm, amikor Magyarországon fejlesztett, a nemzetközi gyakorlatban is kiemelkedő eszközöket és eljárásokat vezetnek be. Fontos ez azért is, mert a korszerű és eredményes gazdaságokban a tudás-intenzív ágazatok veszik át a meghatározó szerepet és felértékelődik a tudástőke. Az OEP céljai között szerepel, hogy a finanszírozási rendszer támogassa az egészségügyi ellátórendszer jövőbeni struktúráját és az integrált ellátási modellek lehetőségeinek kihasználásával erősítse a feladatfinanszírozást. Külön öröm, amikor ezen célok megvalósulásában magyarországi tudáskincset is felhasználunk.

Dr. Szél Ágoston
A Semmelweis Egyetem, mint az országban egyedülálló, az oktatást, kutatást és betegellátást ötvöző szakegyetem, a most díjat kapó egészségipari vállalkozások többségéhez kötődik valamilyen módon. Mint arra Dr. Szél Ágoston rektor rámutatott: főként az informatikai és a molekuláris biológiai technológiák robbanásszerű fejlődésével az egészségügyben rohamosan nő azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a száma, melyek sokak életét javítják, teszik jobbá. A kitüntetett vállalkozások jó példával szolgálnak arra, hogy miként lehet itthon maradva versenyképes és világszínvonalú munkát végezni, és olyan kutatási eredményeket, innovatív termékeket felmutatni, melyek közvetlen a betegágy mellett is hasznosulnak. Az innovációra érzékeny Semmelweis Egyetem nemzetközi tudásközpontként és kutatóegyetemként már a képzés során is törekszik arra, hogy kinevelje és a megfelelő tudással vértezze fel a jövő kutatóit.

Korányi László
A Nemzeti Innovációs Hivatal az egészségipari szakma aktív közreműködésével elkészítette az ágazat stratégiai alapvetését, az ún. Fehér Könyvet, amire építve készül a strukturális alapok K+F támogatásainak felhasználását megalapozó intelligens szakosodási stratégia. Ennek a stratégiának az elkészítéséhez az Európai Bizottság ugyanazt az alulról építkező megoldást javasolja, ahogy a NIH a szakma képviselőivel együttműködött az elmúlt időszakban.


Hozzászóló díszvendég: Dr. Márialigeti Károly, az ELTE TTK Biológiai Intézetének igazgatója

Dr. Márialigeti Károly
A díjazottak a magyar biotechnológiai start-up cégek kiváló példái. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hosszú ideje működik együtt fiatal, kreatív megoldásokra és a legújabb technológiákra nyitott jól képzett vállalati csapatokkal, amelyek fejlesztő munkáját tudományos fokozatú kutatók vezetik. Az ELTE Mikrobiológiai Tanszéke a vállalkozásokkal együttműködve kidolgozott pályázati programok végrehajtásának eredményeként meghatározó K+F eredményekre számít a közeljövőben.


Budapest Márka díjban részesültek:

77 Elektronika Kft.
A 77 Elektronika Kft. négyfős budapesti családi vállalkozásként alakult, ma már több mint 400 főt foglalkozat. Éves árbevétele az induláskor 600 ezer forint volt, idén előreláthatólag meghaladja a 14 milliárdot. A 100 százalékban magyar tulajdonú cég több mint 25 éve fejleszt és gyárt világszínvonalú orvosdiagnosztikai eszközöket. Fennállása óta kiemelt figyelmet fordít a folyamatos innovációra, árbevételének 8-9 százalékát forgatja vissza minden évben új termékek és technológiák fejlesztésébe. Jelenleg öt kontinensre, összesen közel 100 országba kerülnek saját fejlesztésű és gyártású orvosi eszközei. A magyar high-tech vállalat legsikeresebb saját fejlesztésű terméke a 2010-ben Magyar Termék Nagydíjat és a Leginnovatívabb Termék Díját is elnyerő vizeletlaboratórium-rendszer. A Budapest Márka elismerésben is részesülő Urised+LabuMat termék egy teljes laboratórium egy rendszerben: képes a teljes vizeletanalízis automatikus elvégzésére, így használatával az eddiginél gyorsabb, részletesebb és megbízhatóbb laboratóriumi vizsgálatok végezhetők.

Honlap: www.e77.hu; Facebook oldal: www.facebook.com/TartsdaSzintet
Kontakt: Bittner Péter, vezető tanácsadó, FLOW PR – Splendidea Communications Kft., Mobil: +36-20/665-0386

Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft.
A Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. 1990 óta foglalkozik nukleáris medicinán alapuló orvos diagnosztikai és pre-klinikai kutatási célú készülékek fejlesztésével és kivitelezésével. A képalkotó diagnosztika, terápia és egészségügyi informatika igényeinek kiszolgálására az AnyScan család integrált multi modalitású készülékei (SPECT/CT/PET) nyújtanak magas szintű megoldást. A klinikai termékcsalád mellet a nanoScan kettős modalitású pre-klinikai képalkotók (SPECT/MRI/SPECT/CT) teljes transzlációs medicina portfoliót kínálnak a kutatók és az egészségügyben dolgozó szakorvosok számára gyógyszerfejlesztés, biomarkerek és hosszú távú egészségmegőrzés szolgálatában. A Mediso termékei a világ minden kontinensén jelen vannak, képalkotó rendszerek több mint 90 országban 100 kutatóközpontban és 1 000 kórházban vannak használatban

Honlap: www.mediso.com
Kontakt: Bagaméry István, ügyvezető igazgató, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Tel.: +36-1/399-30-30

MEDICOR Elektronika Zrt.
A MEDICOR márkanév a 80 éves múltra visszatekintő magyar orvostechnológiai iparágat reprezentálja a világban. A MEDICOR Elektronika Zrt. kiemelkedő eredményeket ért el az újszülöttgyógyászati technológiák területén. Újszülött-inkubátorai, - kezelőasztalai és -kékfénylámpái keresettek az egész világon. A cég fő termékei, a BLF-2001 típusú újszülött-inkubátora, és a BLR-2100 típusú újszülött reanimációs asztala, megkapták a Magyar Termék Nagydíjat. A cég termékei 2009 óta az ENSZ UNICEF hosszú távú beszállítói szerződések részesei. Ezúton a világ legszegényebb országaiba is eljutnak a MEDICOR csúcstechnológiás készülékei, melyeket a cég évtizedek óta Budapesten fejleszt és gyárt.

Honlap: www.medicor.hu
Kontakt: Gál Imre, kommunikációs vezető, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Mobil: +36-20/971-8150


KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ
A KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ a daganatos betegek személyre szabott, célzott kezeléséhez szükséges molekuláris diagnosztikai és bioinformatikai szolgáltatásokkal foglalkozik. Dr. Peták István és Dr. Schwab Richárd azzal a céllal alapították 2003-ban, hogy a magyar daganatos betegek elsőként férjenek hozzá a legújabb tudományos eredményekhez. A célzott gyógyszerekhez kapcsolódó szolgáltatások területén ma már a budapesti KPS Európában 8 ország 10 onkológiai központjával van partnerkapcsolatban, egyre több külföldi onkológus fordul segítségért a magyar szakemberekhez, akik a rendkívül összetett, sokgénes vizsgálatokban kimagasló eredményeket érnek el. Az Oncompass a világon egyedülálló orvosi, bio-informatikai szolgáltatás, amely a daganat molekuláris génhibáinak és a beteg klinikai paramétereinek a kombinációjával segít kiválasztani a legmegfelelőbb célzott terápiát.

Honlap: www.kps.hu
Kontakt: Kubik Elvira, kommunikációs vezető, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Mobil: +36-20/916-3206


Fermentia Kft.
A Fermentia Kft. fő profilja mikrobiológiai termékek gyártása, illetve korszerű ipari biotechnológiai folyamatok fejlesztése. A cég részt vesz a hazai biomérnök és egyéb biotechnológiai képzésekben így támogatva számos egyetem munkáját. A Fermentia Kft. 2007. óta kizárólagos gyártója a hazai és nemzetközi agrárpiacon forgalmazott, Magyar Termék Nagydíjas BactoFil termékcsaládnak. Európai és hazai gyógyszeripari partnereit nagyértékű fehérjékkel, királis építőmolekulák előállításával szolgálja ki.

Honlap: www.fermentia.eu
Kontakt: Czifrik Balázs, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Mobil: +36-70/9388-408

Városliget Café & Bar 1895
A Budapest Márka Díj átadási helyszínéül választott díjazott, a Városliget Café & Bar 1895 az ipari és technológiai kiállítások, innovációk bemutatásának hagyományos otthona. Az első jelentős, országos méretű ipari kiállítás 1885-ben volt a Ligetben, ahol számos magyar – többek között budapesti (Ganz-gyár híres vasúti kereke és transzformátorrendszere, Mechwart gépek, Eisele József kazánjai, későbbi Láng Gépgyár) – találmányát mutatták be. A múlt század 70-es éveinek közepéig a Városliget meghatározó volt az ipari, technológiai, kulturális kiállítások, bemutatók tekintetében. A történelmi korcsolyacsarnok szintén hagyományosan része volt az „expoknak”, a sajtóközpont kapott itt helyet.  Ezekre a mély gyökerekre és értékekre támaszkodva, hagyományteremtő jelleggel és szándékkal szeretnék bemutatni a Budapest Márka kitüntetettjeit, a díjakat átadni, legfontosabb ügyfeleinket meghívva, együtt ünnepelni a sikert.

Honlap: www.varosligetcafe.hu
Kontakt: Hamar Krisztina, kommunikációs vezető, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Mobil: +36-30/342-4341