Bár az elmúlt egy évben toleránsabbak lettek a magyarok az azonos neműek élettársi kapcsolatának megítélésében, még mindig jelentős mértékben lemaradunk az elfogadó nemzetközi hangulattól. Tavaly honfitársaink 51 százaléka helyeselte a melegek és leszbikusok együttélésének törvényes elismerését, most 55 százalék, a többi országban viszont összességében 71 százaléknyian. Az azonos neműek házasságkötéséről hazánkban enyhén negatív irányban változtak a vélemények az utóbbi időben: a támogatók-ellenzők aránya tavaly 30-47 százalék volt, idén 31-51 százalék. Világszerte ennél nagyobb a melegházasság elfogadása: az emberek fele támogatja, harmada ellenzi. Tavalyhoz képest némileg – 42-ről 38 százalékra – csökkent hazánkban az azonos neműek örökbefogadási, gyermeknevelési esélyegyenlőségét támogatók aránya. Ebben a vonatkozásban is lemaradunk a többi országtól, összességében 58 százalék helyesli, hogy a melegek és leszbikusok a heteroszexuálisokkal egyforma lehetőségük legyen az örökbefogadásnál. Az azonos neműekkel kapcsolatban a svédek és a spanyolok a leginkább toleránsak, legkevésbé a lengyelek, a dél-koreaiak, a magyarok és a japánok számítanak annak – ezek a legfontosabb megállapításai annak a nemzetközi közvélemény-kutatásnak, amelyet az Ipsos végzett 15 országban, az idei év májusában összesen 12 000 ember, ebből hazánkban 500 fő megkérdezésével.

A magyar lakosság 55 százaléka egyetért azzal, hogy hivatalosan elismerjék az azonos neműek élettársi kapcsolatát, 27 százalék ellenzi ezt a jogi lépést, 18 százaléknyian nem tudnak állást foglalni ebben a kérdésben. Tavaly a támogatók aránya valamivel kisebb (51 százalékos), az ellenzők aránya lényegében ugyanekkora (26 százalékos), a bizonytalanok aránya nagyobb volt (23 százalékos). A svédek és a spanyolok körében az elfogadók aránya kimagasló (88-87%), a japánok körében legkisebb az arányuk (51%), utánuk a magyarok és a lengyelek – 55-56%-os – toleranciaszintje következik.

Előző évben a magyarok 30, idén 31 százaléka támogatta a melegek és leszbikusok házasságkötését. Egy éve 47, most 51 százalék utasította el az azonos neműek anyakönyvezető előtti hivatalos egybekelését. Viszonylag sokan, 18 százaléknyian bizonytalanok ennek a kérdésnek a megítélésében. Ebben a kérdésben is a svédek és a spanyolok a leginkább elfogadóak (79 illetve, 73 százalékuk)– náluk törvényes lehetőség van a saját neműekkel történő házasságkötésre. A legkevésbé toleránsak a melegházasság törvényességét illetően a lengyelek, a japánok és a dél-koreaiak: az egyetértők aránya 20, 24 illetve 26 százalék.

2013-ban a magyar lakosság 42 százaléka, most 38 százaléka helyeselte azt az elképzelést, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jogokkal rendelkezzenek-e a gyermekvállalás terén, mint a heteroszexuálisok. A nemzetközi összesített adatok ennél sokkal nagyobb elfogadásról tanúskodnak: tavaly 59, most 58 százalék támogatta azonos neműek esélyegyenlőségét a gyermeknevelésben. Ebben a vonatkozásban is a svédek és a spanyolok a leginkább elfogadók 75 illetve 73 százalékkal. A magyaroknál csak a lengyelek elzárkózóbbak a melegek és leszbikusok örökbefogadási lehetőségeivel kapcsolatban – mindössze 28% tud ezzel azonosulni.

Mindenhol, hazánkban is az életkor, az iskolázottság, és a nemi hovatartozás befolyásolja az azonos neműekkel kapcsolatos véleményeket. Így például a melegek, leszbikusok élettársi kapcsolatát Magyarországon a nők 60, a húszas, harmincas korosztály 59, a diplomások 73 százaléka támogatja. Sokkal kevésbé toleránsak a férfiak, a 60 év felettiek valamint az alacsony iskolázottságúak: 49, 50 illetve 40 százalékuk fogadja el az azonos neműek élettársi közösségét.

Az Ipsos Zrt.-ről
Az 1990-ben alapított, 2009. szeptember 1-jétől Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt.-ként működő kutatóintézet, a magyar gazdasági és társadalom-kutatási iparág meghatározó szereplője, teljes körű piac-, online-, reklám-, egészség-, vélemény- és médiakutatási szolgáltatást kínál ügyfelei számára. A párizsi székhelyű Ipsos Csoport a világ harmadik legnagyobb piackutató vállalata.  (www.ipsos.hu)

További információ: Závecz Tibor véleménykutatási igazgató (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)