Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnökének reagálása Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a közétkeztetési rendeletre vonatkozó elhangzottakra

„A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) továbbra is érdekelt az egészséges közétkeztetés, táplálkozás elterjesztésében és népszerűsítésében. Nyitott minden olyan változásra, amelyet táplálkozástudományi kutatások eredményei támasztanak alá, de egyetért azzal, hogy ezek kidolgozásához még időre van szükség. A szeptember 1-jével történő bevezetés komoly nehézséget jelentett volna, ezt szakmai szervezetként korábban jeleztük az EMMI-nek. Most is hangsúlyozzuk, a gyermekekkel fokozatosan, a családok bevonásával lehet elfogadtatni az új ízvilágot, és ehhez kommunikációs kampányra is szükség van. Az egészséges életmódot szem előtt tartó kormányzati szándékot a VIMOSZ örömmel támogatja, és szívesen részt vesz annak részletes kimunkálásában, beleértve a gyakorlati megvalósítást. A VIMOSZ-hoz tartozó vállalatok tagjai a Mintamenza Programnak, mert fontosnak tartják, hogy a reformlépések életszerűek legyenek, és a valós körülményekhez igazodjanak. Ennek érdekében a végpontokon, vagyis a konyhákban, az étkezdékben meg kell teremteni a szükséges feltételeket, amelyhez fejlesztési források kellenek.  Fontos hangsúlyozni, hogy az élelmiszeripar nem volt felkészülve a rendelet hatályba lépésére, pedig hasznos lenne, ha már gyártáskor csökkenne a só- és cukortartalom a termékekben és megfelelő normatív támogatás segítené  a változtatások bevezetését.  Az utóbbi évben egyébként a VIMOSZ tagvállalatok már önként vállalták, hogy csökkentett sótartalmú receptek alapján készítik az ételeket.”

További információ: Holub Katalin (+36 20 922 6431)