Visszatérés a munkaerő-piacra munkaerő-kölcsönzéssel
Megéri kölcsönzött munkavállalóként dolgozni

2014 januárja óta az atipikus foglalkoztatás keretei között közel nyolcezer kölcsönzött munkavállaló tizenegy és fél milliárd forintot keresett tíz és fél millió munkaórával*. Tavalyhoz képest, mindhárom kategóriában markáns emelkedés tapasztalható. Dinamikusan fejlődik az üzletág, mert a kiválasztáshoz ez a szolgáltató szektor ért a legjobban. Nehezen betölthető munkakörök: a fejlesztői, a speciális nyelvtudást igénylő, a külföldre keresett és a mérnöki pozíciók – *a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) tizenegy tagszervezetének – Dologidő Kft., Eu-Jobs Kft., Humán Centrum Kft., Human Existence Kft., Human Service Agency Kft., Humánia HRS Group Zrt., Job & Career Kft., Jobtain Szolgáltató Kft., Man at Work Kft., Starjobs Magyarország Kft., WHC Kft. – idei adatai alapján.

A kiválasztással, a munkaerő-közvetítéssel, a munkaerő-kölcsönzéssel és a személyzeti kiszervezéssel (outsourcinggal) foglalkozó magyar cégek érdekképviselete szerint hiányszakma még a CNC-, NC gépkezelő, minősített hegesztő, QA és QS mérnök, lakatos, elektromos, mechanikus összeszerelő, vegyianyag-gyártó, hegesztő, targoncás, SMTP operátor, betanított munkás, NET fejlesztő, vegyi elegyítő, mérnök üzletkötő, valamint a nyelvtudó pénztáros.

Vida Péter, a Dologidő Kft. ügyvezetője
„Tavaly, 2013 decemberében egyik partnerünknél három munkavállalót határozott időre bíztak meg bizonyos feladatokkal. Mi a legkisebb megbízásainkat is maximális odafigyeléssel szervezzük, ennek eredményeként a megbízó annyira meg volt elégedve, hogy első körben szerződést hosszabbítottak, karácsonykor elismerést kaptak ezek az emberek, majd május 1-jével átvették mindhármukat. Ez azért is pozitívum, mert ennyire megbízható és lojális munkatársakat nagyon nehéz találni, főleg betanított munkakörökbe. Másrészt egyikük korábban munkavállalónk volt egy másik partnerünknél és megígértük neki, hogy segítjük, ha van bármilyen lehetőség. Sikerült neki hosszú idő után állandó munkát biztosítani. Az igazság része, hogy a mindennapi működésünkből ez most csak egy kiragadott sikersztori. A lényeg, ami mögötte van az az emberközpontúság. Egy HR szolgáltatónál szerintem minden napnak erről kell szólnia: összehozni az embereket."

Csizmadia Gábor, az MMOSZ operatív alelnöke
„Néhány hónapja igen komoly fejtörést okozott az egyik megbízó kérése, aki szinte irreális elvárásokat támasztott betanított munkásokkal szemben. Emiatt elég nehezen ment a napi létszámigények kielégítése. A sok beszélgetés, a napi, rendszeres kapcsolattartás azonban meghozta az eredményét és sikerült átültetnünk a megbízónk fejébe is azt az emberközpontú gondolkodásmódot, amit képviselünk. A partnerrel közösen felülvizsgáltuk a munkaköröket és az elvárásokat. Ennek eredményeként fokozatosan bővülő létszámmal, egyre növekvő hatékonysággal segítjük a termelésben adódó ingadozásokat. A cég a legutóbbi saját állomány bővítéskor csak kölcsönzött munkavállalókat vett fel, olyanokat, akik már bizonyítottak.”

Dénes Rajmund Roland, Humán Centrum Kft. ügyvezetője, az MMOSZ elnöke
„Egyik partnerünknél 18 évvel ezelőtt kölcsönzött státusú informatikusból későbbiekben a szállítmányozási cég informatikai igazgatója lett, azóta is a cégnél ebben a pozícióban dolgozik. Az atipikus és tipikus foglalkoztatás között eltűnni látszanak a határok. Valahogy úgy, ahogy egy megrendelőknél édesipari munkakörben talált egymásra egy 150 cm-es hölgy és 205 cm magas férfi, összeházasodtak, gyermekeik születtek, boldogok. Sok partnerünk esetében a cégcsoportunknál HR gyakornoki munkakörben dolgozó kölcsönzött munkavállalók megrendelői állományba vételük esetén lesznek a közvetlen kapcsolattartóink, szolgáltatásunk igénybevevői és szerencsére a jó tapasztalatok miatt eddigiekben ez csak erősítette a partneri viszonyt. A multinacionális cégektől eltérő közvetlen kapcsolattartás, gyors ügyintézés, vezetőink elérhetősége miatt egy esetleges kölcsönvevői átvételi igény esetén sok esetben nem akarnak átmenni, maradnak kölcsönzött állományban.”

Bánfalviné Kántor Gyöngyi, a Human Existence Kft. ügyvezetője
„Annak, hogy miért hívják segítségül a multinacionális cégek az állományi létszámuk biztosításához, meglétéhez a munkaerő-kölcsönző cégeket, számos oka van. Mégis, ami leginkább indokolja az atipikus foglalkoztatás bevonását az az, hogy a nagyvállalati HR-esek túlságosan leterheltek a direkt állomány mindennapi ügyintézéseivel, így nem marad elegendő idejük arra, hogy az indirekt állomány toborzásával, beléptetésével, azok ügyes-bajos dolgaival, megfelelő odaadással, szakmai odafigyeléssel foglalkozzanak. Számukra is fontos, hogy olyan partnert tudjanak maguk mellett, aki a hozzájuk kikölcsönzött munkavállalónak a mindennapi munkavégzés során „fogja a kezét”, vagy éppen hozzásegíti ahhoz, hogy egyenjogú munkatársként érezze magát a kölcsönvevőnél. A munkaerő-kölcsönzés sajátossága (mindamellett, hogy maximálisan teljesíti a partner igényeit), hogy minden egyes projekttel külön projektvezető foglalkozik, aki nemcsak a kölcsönvevővel tartja a kapcsolatot, hanem a kikölcsönzött munkavállalóknak is a „legjobb, és legbizalmasabb barátja” a munka világában. Ő az, akihez a munkavállalók bármikor, bármilyen formában segítségül fordulhatnak. Legyen az munkahelyi-, vagy akár magánjellegű probléma. Sok esetben tapasztaltuk már azt, hogy a munkavállalóink a kölcsönvevő általi átvételt követően is ragaszkodtak hozzánk, felkerestek minket munkaügyi kérdésekkel kapcsolatban, vagy amikor éppen szabadságon, illetve pihenőnapon voltak ellátogattak az irodánkba, hogy beszámoljanak arról, hogy életükben milyen változás következett be - úgy magánéleti, mint szakmai vonalon. A munkaerő-kölcsönzés pikantériáját nemcsak a kölcsönvevő megelégedettsége adja, igazi sikerét a kikölcsönzött munkavállalók megelégedettsége koronázza meg.”  

Simon Balázs, a Humánia HRS Group Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója, az MMOSZ kommunikációs alelnöke
„Több nagynevű multinacionális cég partnerünk utánpótlásának biztosítására, a leendő középvezetői gárdájának kiválasztására használja a munkaerő-kölcsönzést. A tavalyi évben közel harminc pozíciót oly módon töltöttek be megrendelőink, hogy a nyitott pozícióba általunk toboroztak megfelelő végzettségű fiatal, általában pályakezdő munkavállalót. Ezt követően a szükséges létszámnál jóval több jelentkezőnek adtak lehetőséget, hogy bizonyítson. Kölcsönzés keretében három hónap és egy év közötti időt tölthettek el a munkakörben. Volt, ahol ezt teljes, és volt, ahol négy-hat órás részmunkaidőben kérték a cégek. Az előre meghatározott ciklus végén a cégek saját állományba, már komoly pozícióba vették fel a legalkalmasabb fiatalokat. Jó lehetőség ez azoknak, akik megfelelő alaptudással rendelkeznek, kiemelkedő csapatjátékosok, de az állásinterjú „szólóműfajában” nem érzik igazán jól magukat, és nem tudják a bennük rejlő lehetőségeket kellően megmutatni.”

Látrányi Bea, a Job & Career Kft. ügyvezetője
"A munkaerő-kölcsönzés fontosságát, létjogosultságát mutatja, hogy a multinacionális és kkv szektorban elterjedt ez a foglalkoztatás és évről évre egyre jelentősebb szerephez jut. A vállalatok minőségi munkaerőt várnak el, de azt rugalmasan, gyorsan, lehetőleg helyi munkaerővel kívánják betölteni. Az álláskeresők egyre tudatosabbak, interneten, sajtóban informálódnak, az ő elvárásaik is emelkedtek az elmúlt években, ezért is vállalnak mind többen tartósan külföldi munkát. A szakemberek megtalálása, kiválasztása, mielőbbi munkába állítása  a munkaerő-kölcsönző cégek fő szakmai erénye. Kihívás a dolgozók megtartása, motiválása,  amelyen a kölcsönvevőinkkel együttműködve dolgozunk. A magyar munkavállalók szakértelme,  lojalitása, munkamorálja az, amiért külföldi cégek egykor hazánkba települtek, ezt kell megtartani és fejleszteni a jövőben."  

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének célja az iparági érdekképviselet és érdekvédelem nyújtása a kiválasztással, a munkaerő-közvetítéssel, a munkaerő-kölcsönzéssel és a személyzeti kiszervezéssel (outsourcinggal) foglalkozó magyar cégeknek, illetve ezek üzleti partnereinek, támogatva mind a szolgáltatás nyújtását, mind annak fogadását, valamint a munkaerő-kölcsönzés jogintézményként való megszilárdulásának elősegítése és egy egységes – a versenyképességet és a munkavállalókat egyaránt kiszolgáló – szabályrendszer beépítése a magyar gazdasági és jogi struktúrába.

További információ: Holub Katalin PR vezető (+36 20 922 6431)