Hegyeshalmi László grafikusművész, Kalló Zoltán cigányprímás, dr. Vonderviszt Ferenc biofizikus és Ajka Város Bányász Fúvószenekara vehette át a rangos díjat a tegnap este tizedik alkalommal megrendezett Veszprém megyei Prima Díjátadó Gálán Veszprémben, a zsúfolásig telt Megyeháza dísztermében.

Az est házigazdája, Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém megyei Szervezetének elnöke kiemelte, hogy e díj, a magyar tudás és tehetség világformáló erejét hirdeti. A személyesen jelenlévő Demján Sándornak megköszönte az a rendkívül nagyvonalú támogatást, amellyel az elmúlt évtizedekben a magyar tudományt, művészetet és kultúrát segítette. A Prima Díj szerepét a vállalkozói szféra társadalmi felelősségvállalásának példamutató, értékteremtő, jószolgálati megnyilvánulásaként értékelte.

„Magyar Zeneművészet” kategóriában a Veszprém megyei Prima Díj 2014. évi nyertese, Kalló Zoltán cigányprímás. Európa számos országában vendégszerepelt, Las Vegasban is fellépett, ám Veszprémet és a Balaton-partot tartja szűkebb hazájának. 2006 és 2010 között vezette a Veszprémi Cigány Kisebbségi Önkormányzatot, hogy az általa képviselt kultúrát magasabb szinten is támogathassa. 2009-ben hozta létre a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekart, akiket a balatonfüredi Anna-bálon, Ópusztaszeren az augusztus 20-i ünnepségen, a zirci Bakonyi Betyárnapokon, a Battai napokon, a 2014-es FINA Junior Úszó VB-n vagy akár a Gizella Napokon is láthatott fellépni a közönség. 2010-től a Veszprémi Petőfi Színház felkérésére több darabban is átütő sikerrel szerepelt, a füredi Kisfaludy Színházzal is voltak közös fellépéseik. 2010-ben tevékenysége elismeréseként megkapta Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának arany emlékérmét, majd nem sokkal később a Veszprém Megyei Közgyűlés tüntette ki a kultúrában végzett kiemelkedő munkájáért.

A „Magyar Tudomány” kategória Veszprém megyei Prima Díj 2014. évi nyertese dr. Vonderviszt Ferenc, biofizikus kutató, a Pannon Egyetem professzora. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett fizikus diplomát, majd a Magyar Tudományos Akadémia Enzimológiai Intézetében, azután pedig hat évig Japánban kutatott, mielőtt visszatért volna szűkebb hazájába, Veszprémbe. Szakterülete a bio-nanotechnológia. Kutatómunkája alapján több mint 60 tanulmányt jegyez, eredményeit világszerte ismerik és használják. A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága tudományos titkáraként illetve alelnökeként 12 évig fáradhatatlanul dolgozott Veszprém és a tágabb régió tudományos életének élénkítéséért, a tudomány és gazdaság kapcsolatainak erősítéséért. Több tudományos díj mellett 2005-ben Veszprém város Pro Urbe díjával is kitüntették.

A „Magyar Képzőművészet” kategória Veszprém Megyei Prima Díj 2014. évi nyertese Hegyeshalmi László festő- és grafikusművész, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója. Mint festő- és grafikusművész, számos jelentős kiállításon mutatkozott be a legmodernebb kortárs gondolatokat reprezentáló, karakteres műalkotásaival.  Több korábbi és jelenlegi művészeti csoportnak alapító tagja, és meghatározó személyisége. Csak az elmúlt egy évben mintegy tizenöt kiállítás lebonyolítása fűződik nevéhez a Csikász Galéria, a Vas Gyűjtemény és a Dubniczay-Palota kiállító termeiben. Tevékenységét több művészeti nívódíj és a Műcsarnok Művészeti Alapítvány díja is fémjelzi.

A Veszprém Megyei Prima Közönségdíjának nyertese az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar. Az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar idén ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját. A 80-as évek végétől kinyílt előttük a világ, Európa több országába is eljutottak. 2011-től a zenekart Szűcs Krisztián vezeti, aki a hagyományokat megőrizve, de szakmai szempontból rengeteg újítást kezdeményezve új arculatot teremtett. Már ez év szeptemberében bemutatkozhattak új műsorukkal az Unna városával kötött testvérvárosi kapcsolat 20. évfordulóján Németországban. A megújulás jegyében 2013-ban közös lemezfelvételt készítettek a 30Y zenekarral.

A díjazottak képen – balról jobbra – Szűcs Krisztián, Hegyeshalmi László, dr. Vonderviszt Ferenc és Kalló Zoltán láthatók.
Fotók: Orosz Péter

További információ:
Holub Katalin (+36 20 922 6431)