Bronz heti Mikulás Kupa a jövő reménységeivel
Kűrruhás fotózások a Gyakorló Jégcsarnokban – ma és vasárnap este
Montrealban lekörözte magát a  csapat, Észak-Amerika gyorskorcsolya világkupáinak sikereit követően vasárnap irány Ázsia

Nagy sikerrel zajlik a Gyakorló Jégcsarnokban a 8. Mikulás Kupa*, amely az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál válogatójának egyik állomása is egyben a junior korú magyar műkorcsolya fiú- és leány versenyzők számára. Hivatalos házi fotózást tart versenyzőivel képcsarnoka megújítására a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség. Ma este 20 órakor a műkorcsolyázókat, vasárnap 17.45-kor a jégtáncosokat örökítik meg szakmai otthonukban, amely eseményekre szeretettel várják a sajtó képviselőit is. Vasárnap délben indul útnak a short track válogatott Shanghaiba és Szöulba. Az „ezüstcsapat” Ezüst hétvégén ismét megmutatja majd, mit tud.

Bálint Csaba
FS/ID/SYS
Ágazati igazgató
„A december 1-jén kezdődött Mikulás Kupán először a picik „léptek” jégre. Tegnap és ma a nagyobb „egyénizőké” (junior és senior lányok, fiúk), hétvégén pedig a táncosoké lesz a főszerep. Az eseménysorozat női egyéni résztvevője Tóth Ivett 15 éves junior korú versenyző, aki a 2014/15 szezonban a junior VB-n, de a felnőtt EB-n is indul. Felkészülése közben több junior és felnőtt versenyen is részt vett, s vesz. A szezon jelenlegi eredményei közül az egyik legjelentősebb a grazi Ice Challeneg (ISU Challenger Series) versenyen elért 3. helyezése. Ivett már megszerezte a junior VB, a felnőtt EB és a felnőtt VB indulási jogosultságot adó minimum technikai pontszámokat, így az ISU világeseményeken való indulása biztosított. A jelenleg zajló 8. Mikulás Kupán csütörtökön futotta rövidprogramját és ma mutatja be szabadkorcsolyázását (kűrjét). Ivett edzője Sebestyén Júlia. Moscheni Carolina és Lukács Ádám Junior kategóriában induló jégtánckettős. A 2014/15 szezonban junior versenyeken vesznek részt, de a visegrádi négyek közös bajnoksága (2014. december 19-20.) után elkezdik felkészülésüket az EB-re is. A szezon legjelentősebb eseménye számukra mégsem az EB, hanem a junior VB (koruk miatt ez lesz a legutolsó junior VB fellépésük), ahol jó eredményt kell elérniük ahhoz, hogy a 2015/16 szezonban a felnőtt mezőnyben megállják a helyüket. A szezonban elért eddigi legjobb eredményük a zágrábi junior GP-n (Grand Prix) elért harmadik, valamint a grazi Leo Scheu versenyen elért első helyezésük. A kettős már megszerezte a junior VB, valamint a felnőtt EB induláshoz szükséges minimum technikai pontszámot, így az eseményeken való részvételük technikailag biztosított. A jelenleg zajló 8. Mikulás Kupán szombaton futják rövid táncukat, majd vasárnap mutatják be kűrjüket. A programok futásának napján lehet interjút készíteni velük. Edzőjük - Barbara Fusar-Poli - vasárnap érkezik Budapestre.”

Darázs István
MOKSZ HNSF
Gyorskorcsolyázó Ágazati Igazgató
„A két tengeren túli (Salt Lake City, Montreal) világkupa a Szocsiban rendezett olimpiát követő első versenyévad olyan két felkészülési állomása, amelyen a négyéves olimpiai ciklus lezárása után a teljes élmezőny megméretődött. Jellemzően a fiatalítás és a megújulás következetes végrehajtása volt megfigyelhető a résztvevő csapatok felállásában és stratégiájában. Így alakította ki csapatát a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség szakági vezetője, Darázs István is. Az USA-ba és Kanadába öt férfi versenyzőt és három női versenyzőt neveztek. Nagy várakozás előzte meg a Szocsi Olimpia utáni első világversenyen felvonuló csapatok szereplését. Nem volt ez másképp a magyar csapat háza táján sem. Ismeretes az elmúlt évi kvalifikációs versenyen, a férfi csapat „kanosszajárása”. Most itt volt a lehetőség annak bizonyítására, hogy helyünk lett volna a Szocsi Olimpián indulók között. Már Salt Lake Cityben is látszott, jó teljesítményre képesek. A sok jó egyéni teljesítmény mellett a csapat is megközelítette az eddigi legjobbját a világ leggyorsabbnak mondott pályáján. Feltűnő volt a legfiatalabb versenyző, Liu Shaoang magabiztos, jó szereplése. A csonka lánycsapatunk a szezon eleji eredményeket hozta. Itt is egy fiatalítás vált szükségessé, miután ketten abbahagyták a versenyzést, egy hölgyünk pedig a szezon végére tervezi. Ezután következett Montreal. A lányok folytatták a szereplést, kicsit nagyobb önbizalommal, hasonló eredményekkel, míg a fiúk új lapot nyitottak a magyar short track történetében. Előbb Liu Shaolin Sándor 1000m-en elért 3. helye (első magyar világkupa érem) váltott ki elismerést a csapatokban, majd a férfi váltó döntőbe jutása és az elért ezüst éremhez  kaptak a gratulációkat, szinte számolatlanul. De ami az időt illeti, viszonyítva az eddig érvényes magyar csúcshoz (6:45) Montrealban lekörözte magát a csapat (6:36). Nagyszerű volt a zárás, legyen ilyen a folytatás, Ázsiában!”

Utazók:
HEIDUM Bernadett versenyző
KESZLER Andrea versenyző
JÁSZAPÁTI Petra versenyző (junior)
BÁCSKAI Sára Luca versenyző (junior)
KNOCH Viktor versenyző
BÉRES Bence versenyző
VARNYÚ Alex versenyző (junior)
LIU Shaolin Sándor versenyző (junior)
LIU Shaoang versenyző (junior)
DARÁZS István csapatvezető
BÁNHIDI Ákos csapatvezetőhelyettes-vezetőedző
ZHANG Jing/Lina edző
KNOCH Balázs technikus
CHENG Liang fizioterepeuta

A montreáli sikerváltóból Burján Csaba egyetemi elfoglaltsága miatt nem tart a csapattal, helyére a betegségéből felépült Béres Bence kerül.

Érkezés: 11:25 PM 22 DEC     2014 Liszt Ferenc repülőtér, 2A LH1682    

További információ, sajtókapcsolat
Holub Katalin (+36 20 922 6431, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)                

*A 8. Mikulás Kupa részletei a Magyar Korcsolyázó Szövetség honlapjáról töltetők le:
http://www.moksz.hu/images/mukorcsolya/versenyek/2014_15/8_SC/index_sc2014_1.html