Ismét segített a jóakarat
A klinikának gyűjtöttek a VOLÁNBUSZ-nál

Négy monitorizáló és öt légzésfigyelő
Biztonságban gyógyulnak a babák

A VOLÁNBUSZ Zrt. dolgozói évek óta nem csak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítják, hogy a karácsony nemcsak az ajándékozás, hanem az adakozás ideje is.
A társaság munkatársai immár harmadik éve segítik a SOTE  I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött- és Csecsemősebészeti Osztályának működését. Idén az adományaikból négy monitorizáló készülék és öt légzésfigyelő beszerzésére nyílt lehetőség.

A monitorok folyamatosan érzékelik a beteg babák vérkeringését, ennek révén a szervek oxigén-ellátottságát és a szívverést. Ha a csecsemő állapotában rosszabbodás áll be, azonnal riasztanak és ezzel megelőzhető az állapotuk hirtelen romlása és a tartós egészségkárosodás. Ezeket a műszereket a súlyosabb állapotú illetve frissen operált gyermekek tartós megfigyelésére használják.

A légzésfigyelő készülékek a babák légzőmozgását figyelik. Amennyiben a csecsemő nem mozog, azaz hosszabb ideig nem vesz levegőt, akkor riasztanak és így megakadályozható az észrevétlen légzésleállás, a hirtelen csecsemőhalál.

Jelenleg igen szoros a klinikai költségvetése. A régi eszközökből az igényekhez képest kevés van,  a folyamatos használat mellett előbb-utóbb meghibásodnak és javításra szorulnak vagy végleg tönkremennek. Pótlásuk a biztonságos gyógyító munka elengedhetetlen feltétele, amelyhez a pénzügyi háttér teljes mértékben nem áll rendelkezésre. Ezért létfontosságú a klinika számára a jóakaratú emberek anyagi támogatása.

A VOLÁNBUSZ Zrt. dolgozói jóvoltából az Újszülött- és Csecsemősebészeti Osztályon a  beteg babák ápolási idejük alatt is teljes biztonságban lehetnek, nem kell tartani az észrevétlen hirtelen állapotromlástól, légzésleállástól. A karácsony ünnepén ajándékba kapott eszközök segítségével a gyógyítás hatékonyabbá válik  a klinika kis lakói számára. Az adakozók segítségét megsokszorozta, hogy az eszközöket forgalmazó cégek látva az ügy fontosságát és a VOLÁNBUSZ Zrt dolgozóinak nagylelkűségét a készülékek árából  jelentős kedvezményt adtak.

dr. Máttyus István
egyetemi adjunktus