Tóth Ivett, Forgó Kristóf, valamint a Moscheni-Lukács jégtánckettősünk Stockholmban a Műkorcsolya- és Jégtánc Európa-bajnokságon képviseli hazánkat
Borovoj Alexander és Medgyesi Fruzsina pedig a Voralberg & Liechtensein-i Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon fut

Tóth Ivett női, Forgó Kristóf férfi és a Moscheni Carolina-Lukács Ádám jégtánckettős versenyzőink Svédországban képviselik Magyarországot a 2015. január 26.- február 2. közötti Műkorcsolya- és Jégtánc Európa-bajnokságon.
Szinte ugyanekkor, 2015. január 25-30. között rendezi Vorarlberg & Liechtenstein az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.  Magyarországot Borovoj Alexander junior férfi és Medgyesi Fruzsina junior női versenyzőnk képviselheti. Kiválasztásuk alapja három kvalifikációs versenyen, a Leo Scheu Memorial-on - Graz, Austria 11.11.2014 - 11.14.2014., az Ice Challenge (ISU Challenger Series sorozat része) junior korosztályok számára megrendezett része  volt - , a Mikuláskupán és a 2015 évi Junior Országos Bajnokságon - amelyet a Négy Ország Közös Nemzeti Bajnokságával párhuzamosan rendeztek - elért  eredményeik összpontszáma.
Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, ismert angol rövidítése EYOF, Európa egyetlen, az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseménye. Az Európai Olimpiai Bizottság által kétévente szervezett, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támogatott, nemzetközi multisportjáték. Használhatja az Olimpiai mozgalom minden jelképét és szimbólumát: (olimpiai ötkarika, olimpiai láng stb.).

Bálint Csaba
FS/ID/SYS
Ágazati igazgató
„2015 nyitányaként két fontos eseményen vesznek részt párhuzamosan versenyzőink. 2015. január 26. és február 1. között a stockholmi Globe aréna ad otthont a Műkorcsolya- és Jégtánc Európa-bajnokságnak, s ezzel szinte egy időben, 2015. január 25. és 30. között kerül megrendezésre az EYOF is. Az idei Európa-bajnokságon három versenyszámban is elérték versenyzőink az induláshoz szükséges minimum technikai pontszámokat, így a női mezőnyben Tóth Ivettnek, a férfiaknál Forgó Kristófnak, s jégtáncban a Moscheni Carolina - Lukács Ádám kettősünknek szurkolhatunk majd. Az idei Európa-bajnokság magyar indulói között junior korú versenyzőket is találhatunk, Tóth Ivett és a Moscheni-Lukács kettős az Európa-bajnokság mellett indulnak a 2015 márciusában megrendezendő Junior Világbajnokságon is. Nagy kihívás számukra, hogy a felnőttek és a juniorok mezőnyében is megmérettetik magukat Európa legjobb korcsolyázóival, s nem sokkal utána korosztályuk legeredményesebb versenyzőivel. Csak egy példa a felkészülés nehézségeiről. Jégtáncban a short dance (rövid tánc) két külön stílust követel meg a versenyzőktől mind a junior, mind a szenior versenyeken. Ivett felkészülése jól sikerült, a mögötte álló csapat nagyszerű munkát végzett, amelyet a szezonban elért eredmények is igazolnak, mint például az ISU Challange Cup versenysorozat dobogós helyezése.  Kristóf is remekül helyt állt a szezon eddigi versenyein, köszönhetően alázatos munkájának és az őt felkészítő edzők lelkiismeretes és jó szakmai irányításának.  Carry és Ádám igen bíztató eredményeket hozott a szezon junior versenyein, a junior Grand Prix sorozaton dobogós helyezést is elértek. Ők még nem indultak a “felnőttek” között, az első ilyen versenyük lesz a kontinensviadal. Hiszem, hogy minden versenyzőnk mindent megtesz majd az eredményes versenyzésért Stockholmban, s hogy sok magyar szurkoló követi majd programjaikat. Az EYOF igen rangos állomása a 2014/15 szezon versenyeinek. A MOB iránymutatása alapján 1 fő női és 1 fő férfi versenyzőt nevezhettünk az eseményre. A részvételre pályázó versenyzőink között - 3 fiú és három női versenyző (EYOF keret) - így válogató versenyeket írt ki szövetségünk, mely szerint a három verseny eredményei, összpontszámai alapján történik meg a résztvevők véglegesítése. Minden versenyzőnk nagyon komolyan vette a szezonra történő felkészülést és a kiírt versenyeken való szereplésüket. Külön öröm számomra, hogy a felkészülésnek és a versenyeken elért eredményeknek köszönhetően az EYOF keret versenyzői közül többen elérték a junior VB, sőt az Európa-bajnokság minimum technikai pontszámait is, amely igen bíztató a jövőre nézve. A MOKSZ által meghatározott kiválasztási elvek alapján Medgyesi Fruzsina és Borovoj Alexander vehetnek részt Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Biztos vagyok abban, hogy versenyzőink az eddigi lelkesedéssel és hittel futnak majd a Fesztiválon.”


Medgyesi Fruzsina
Ebben a szezonban lett junior bajnok. Először a nővére, Orsolya korcsolyázott, aki ma a szinkron válogatott versenyzője. Hamar felfigyeltek a szakemberek Fruzsinára, aki színházi tánc órákon is fejleszti tudását, művészi stílusát. A Benkő István Református Gimnázium magántanulója. Edzője: Tokaji-Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán.
„Intenzív mentáltréninggel is készülök az EYOF-ra. Amikor csak magamra tudok figyelni, egy adott elemet lelassítva, hétszer gondolok fejben végig. Hiszem, hogy a dolgok itt dőlnek el.”

Borovoj Alexander
Szása az Eötvös József gimnázium nulladik évfolyamos magántanuló hallgatója. Ukrán és fehérorosz szülök gyermeke, aki hazánkban látta meg a napvilágot. Édesanyja és édesapja a budapesti Műszaki Egyetemen tanult és ismerkedett meg, majd úgy döntöttek, hogy itt alapítnak családot. Szása négyéves kora óta korcsolyázik. Először a nővére Liza járt le a jégre, mivel sokat betegeskedett, azt tanácsolta a gyermekorvos, hogy is csatoljon a lábára korit, mert így a jó levegőn lehet. Szása elkísérte őt, kipróbálta, majd itt ragadt. Minden nap 2-3 órát edz a jégen, s mellette balett órára jár, ahol orosz mester foglalkozik vele. Edzője: Sebestyén Júlia.
„Ez lesz életem első nagyversenye. Erős mezőnyre számítok. Európa legjobbjai mérkőznek meg egymással. Sok versenyzőt korábbi táborokból magam is ismerek. Szinte napi a kapcsolatom például az oroszokkal, de persze szakmai titkokat nem árulunk el egymásnak.”

Tóth Ivett
Ivett 5 évesen 2004-ben kezdett korcsolyázni. Eleinte csak hétvégente járt le a Jégcsarnok jegére. Az eredményeket hallva figyeltek fel szülei a sportágra. Jelenleg a Babits Mihály Gimnázium kilencedikes magántanulója. Tervei között szerepel, hogy édesapja nyomdokain haladva, aktív pályafutását követően, gyógytornászként dolgozzon majd. Edzője korábban: Simon István, most Sebestyén Júlia.
„Mivel az első 24-ben lenni vízválasztó, azt tűzném ki célként, hogy a rövid program alapján, méltónak találjanak a kűrre, s ott is megmutathassam, mit tudok.”

Forgó Kristóf
Kristóf négyévesen Kazincbarcikán kezdett korcsolyázni. Pályatársaihoz hasonlóan, ő is eleinte a nővérét kísérte el. Nyolc éves kora óta már Budapesten űzi versenyszerűen ezt a sportágat. Jelenleg a SOTE Fogorvosi Karának első éves hallgatója, aki az edzések mellett egyetemi tanulmányaiban is példásan áll helyt. Edzője: Tokaji-Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán.
„Ivetthez hasonlóan én is úgy gondolom, hogy szép eredmény lenne bemutatkozni Európa legjobbjai között a kűrben. A többit majd meglátjuk.”

Moscheni Carolina - Lukács Ádám

Ahogy a jégen, nyilatkozatukban is közösen szerepel jégtáncospárunk, Moscheni Carolina és Lukács Ádám: „2012 júniusában kezdtük, mindketten nagyon fiatalok voltunk. Az első közös hónapokban Amerikában edzettünk Igor Shpilband-dal, később a szezon idején Milanóban Barbara Fusar Poli irányítása alatt, ugyan nem tudtunk részt venni nemzetközi versenyeken, hiszen eleinte olasz színekben futottunk volna, kicsit később azonban megkeresett bennünket a MOKSZ és végül a magyar trikolór mellett döntöttünk. Rengeteg lehetőséget és támogatást kapunk a Szövetségtől. Minden nyáron, és évközben is hosszú hónapokat tölthetünk Detroitban Igor kezei között és szakmai irányítása alatt, a többi idő pedig Olaszországban telik. A tavalyi (2013/14) szezonban 6. helyezés volt a legjobb eredményünk a junior Grand Prix sorozat versenyin, s a junior világbajnokságon 14. helyet értünk el. A mostani szezonban (2014/15) egy 5. és egy 3. helyezés a legjobb eredményünk a junior Grand Prix sorozatban, s hogy mi történik a junior világbajnokságon, majd meglátjuk! (A junior VB 2015. március 2-8. között kerül megrendezésre Tallinban.) Nagyon szép eredményeket tudunk magunk mögött nemzetközi megmérettetéseken. Felettébb büszkék vagyunk az Ice Challenge Cup –on, s a 2014 Mikuláskupán elért sikereinkre, de egy percre sem lazítunk. Keményebben dolgozunk, mint valaha, hogy még több győzelmet arassunk. Nagy reményekkel indulunk el az Európa-bajnokságon, akkor is, ha tudjuk, rangos mezőnyben kell helytállnunk. A legtöbbet hozzuk majd ki magunkból. Minél keményebben dolgozunk, annál szorosabb a kapcsolatunk. Hiszek abban, hogy a közös szenvedély iránti elkötelezett szerelem, amelyben osztozunk, varázserővel bír."

EYOF:
https://www.youtube.com/channel/UCT2ti9iAlEc-afX7grTbOeA

Várható programok:
Műkorcsolya - http://www.moksz.hu/images/mukorcsolya/versenyek/2014_15/MOKSZ_versenynaptár_2014-15%20v6_FS.pdf
Jégtánc - http://www.moksz.hu/images/jegtanc/verseny_kiirasok/2014_15/MOKSZ_versenynaptár_2014-15%20v6_ID.pdf
Szinkron - http://www.moksz.hu/images/szinkron/kiirasok/2014_15/MOKSZ_versenynaptár_2014-15%20v6_SYS.pdf

További információ, sajtókapcsolat:
Holub Katalin
+36 20 922 6431