Az Országos Szövetkezeti Tanács 2015. június 25-én tartotta a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a 93. alkalommal sorra kerülő Szövetkezetek Nemzetközi Napjához kapcsolódó központi ünnepségét.  A 120 esztendővel ezelőtt alakult Nemzetközi Szövetkezeti Szövetség ez alkalomra szóló ünnepi üzenete: ”Válaszd a szövetkezetet, válaszd az egyenlőséget!” A megemlékezésen Szövetkezeti Érdemrendeket adtak át.

Patay Vilmos, az OSZT elnöke
„Az ünnepi gondolat azt az üzenetet hordozza, hogy a globális társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek leküzdéséhez a szövetkezeti rendszerből fakadó egyenlőség teremt valódi esélyt az egyénnek. A szövetkezeti alapelvekben rejlő egyenlőség azonban nem egyenlősdi, hanem az egyén számára teremt a tevőleges részvételével arányos mértékű lehetőségeket. Számunkra különösen tanulságos, hogy sikeres versenytársaink gazdasági aktivitásában a szövetkezeti szektor súlya messze meghaladja a hazánkét. Ennél is átfogóbb üzenetet hordoz maga a szövetkezeti rendszer, amely mint a teljesítménnyel arányos egyenlőséget teremtő szervezet, megerősítheti az egyének együttműködési készségét, modellt adhat a Nemzeti Együttműködési Rendszer gyakorlati megvalósulásához.”     

Az ünnepség keretében Szövetkezeti Érdemrendeket adtak át a Városliget-Vajdahunyadvár Magyar Mezőgazdasági Múzeumában. Kitüntetésben részesült Demján Sándor, dr. Sándor Péter, dr. Vityi Istvánné, Fehér Miklós, Karácsony Mihály, Pekó László, Petróczkiné dr. Imre Veronika és Szeremley Béla.

A díjazottak számára a következőket jelenti a szövetkezet most, 2015-ben…

Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke
„A közösségi élet leghatékonyabb fóruma!”

Dr. Sándor Péter, az első, 1983-ban alakult Universitas Iskolaszövetkezet első elnöke
„A szövetkezet a helyi társadalom, a civil társadalom, az együttműködésre építő gazdasági vállalkozások fejlesztő motorja; amely a tagok, különösen a fiatalok számára a társadalmi igazságosság, az emberi méltóság és a személy értéke összefüggésében nélkülözhetetlen közösség.”

Dr. Vityi Istvánné, a fajszi Kék-Duna Szövetkezet elnöke
„Egy életformát, amelyet gyermekkoromban ismertem meg több mint fél évszázada, s amit azóta folytatok nagyszüleimmel, szüleimmel, ma pedig, mint egy szövetkezet vezetője,  viszek tovább rám hagyott örökségként. Nem mellesleg munkát, boldogulást, lehetőségeket.”

Karácsony Mihály, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége volt elnöke
„Számomra a szövetkezetek új cselekvés összehangolási-, új közéleti aktivitási-, új szükségletkielégítő módot jelentenek.”

Pekó László, a Nyírzem-Coop Zrt. vezérigazgatója
„A szövetkezetek ma már mást jelentenek. Az érzelem az eredeti maradt, a küldetés azonban alkalmazkodott a megváltozott piacgazdasági környezethez.”

Petróczkiné dr. Imre Veronika, a Győr-Moson-Sopron Megyei Lakásszövetkezeti Szövetség elnöke
„Számomra  a szövetkezeti élet 2015-ben is az összetartozást, az egy-egy szövetkezeti ágazatba tömörült tagok érdekeinek széles körben történő érvényesítését jelenti, amelyhez természetesen szükség van ezen szövetkezetek működésének  a kormányzati elismerésére és támogatására. Személy szerint, a takarékszövetkezeti és a lakásszövetkezeti ágazat működésére van rálátásom. Mindkét ágazatban fontos az összetartozás, a tagi kötődés megerősítése, amelynek akár anyagi, akár személyi kapcsolódási pontjait kellene megtalálni. Ez talán a legfontosabb  feladat 2015-ben az ágazat vezetői  számára, hogy a szövetkezeti élet valóban azt a funkciót töltse be, amelyet elődeink ennek a mozgalomnak szántak.”

Szeremley Béla, a Hangya Szövetkezetek Együttműködése társelnöke
„A szövetkezet, mint a legősibb franchise rendszer, nem csak aktuális, de modern is.”

Ma már több mint 2,4 millió szövetkezet működik a világban, több mint 1 milliárd taggal, ahol 250 millió embert foglalkoztatnak, biztosítva megélhetésüket. Becslések szerint hazánkban a szövetkezeti vállalkozások száma meghaladja a 4.500-at, de gazdasági ereje az elmúlt 25 évben jelentősen csökkent. A tagok száma átlagosan kevesebb, mint 70. Némi változást az uniós csatlakozás hozott a szociális és agrármarketing szövetkezetek megjelenésével. A legnagyobb szervezeti növekedést a szociális szövetkezetek mutatták, számuk meghaladja a 2.000, ahol mintegy 100.000 ember keresi a boldogulás lehetőségeit.

További információ, sajtókapcsolat:        
Holub Katalin (+36 20 922 6431)