Jégtáncosaink után a péntek délelőtt kezdődő férfi rövid program során Borovoj Alexander is bemutatkozott a felnőttek között. Sebestyén Júlia junior korú tanítványa mindössze három helyezésre, és kevesebb, mint két pontra volt attól, hogy bemutathassa kűrjét is. Hibátlan programot futott első felnőtt Európa-bajnokságán Borovoj Alexander, aki együtt készül Tóth Ivettel a Sebestyén Korcsolya SE színeiben.

 

„Nagyon izgultam, sokat vártak tőlem, de igyekeztem mindent megcsinálni, ez sikerült is. A korábbi versenyekhez képest kevésbé voltam ideges, hiszen egyre több a tapasztalatom. Szerencsére sokkal kevesebb teher volt rajtam, mint Ivetten, de a tiszta program fontos volt. Örülök neki, hogy összejött” – nyilatkozta a vegyes zónában a rövid program után.

 

Az eddigi, ISU által hivatalosan jegyzett egyéni legjobbja 40.43 pont volt a 2014-es Junior Grand Prix sorozatból és bár ISU versenyen kívül, például az országos bajnokságon korcsolyázott már jobbat, a mostani 53.02 ponttal megdöntötte egyéni legjobbját. „Elégedett vagyok a pontszámmal. Sejtettük, hogy itt nem lesz olyan magas, mint egy kevésbé rangos versenyen” – mondta Borovoj Alexander.
Van, akire nyomásként nehezedik a közönség zaja, a kamerák, a fiatal magyar korcsolyázónak azonban nem remegett meg tőle a lába. „Nagyon örültem neki, hogy szurkoltak, tapsoltak, számomra könnyebb is volt így a versenyzés. Láttam a magyar zászlókat is, az ilyet élvezni kell” – fejtette ki Szása.

 

Nagy tervei vannak az idei szezonra: hamarosan jóval nehezebb elemek is bekerülhetnek programjaiba. „Az Axel a kedvenc ugrásom. Ha minden jól megy, tavasszal a tripla Axelt is be tudom mutatni versenyen. A tripla-tripla kombináción szintén dolgozunk. Edzésen már megy, de nem akartunk itt, az Európa-bajnokságon ilyen újítással próbálkozni” – jelezte.

 

A kontinensviadal után visszatér a juniorok közé, és márciusban a fiatalok világbajnokságán próbál szerencsét a 18 éves műkorcsolyázó. „Az idei célom az volt, hogy kijussak az Európa-bajnokságra. Szeretnék ott lenni a junior világbajnokságon idén márciusban, ahhoz azonban még sikerülnie kell az otthoni válogató versenyeknek. Jövőre viszont már a felnőtt világbajnokságon szeretnék szerepelni” – beszélt a jövőről.

 

Szót ejtett a kezdetekről is. Testvére miatt kezdett el korcsolyázni, mégis ő ragadt a jégen. „A testvérem sokat betegeskedett, és az orvosok azt tanácsolták az édesanyámnak, hogy téli sportot kezdjen el, mert a hidegben kevesebb a baktérium. Anyukám engem is vitt magával a jégpályára. Én megszerettem a sportágat, a testvérem viszont időközben abba is hagyta már a műkorcsolyát” – mesélte. Utána arra tért ki, kik a példaképei: ebben eltér a hagyományos, befutott szupersztárokat követő vonaltól. „Felnézek csapattársamra, Tóth Ivettre, de az oroszok közül említhetem Alexander Szamarint is, aki hasonló testalkatú, mint én, odafigyelek rá, ő mit, hogyan csinál.”

 

Az is kiderült: Alexander Borovoj, aki idén júniusban lesz 19 éves, jó barátságot ápol a magyar rövidpályás gyorskorcsolya válogatott egyik sztárjával. „Liu Shaolin Sándorral régebben egy pályán edzettünk, és az edzések között a pálya környékén lógtunk, akkor haverkodtunk össze” – emlékezett vissza. „Persze azért mindig ugratjuk egymást a másik sportága miatt.”

 

Az Európa-bajnokság rövid programja után a várakozásoknak megfelelően a spanyolok négyszeres kontinensbajnoka, Javier Fernandez toronymagasan, közel 10 ponttal vezet, mögötte második helyen az elmúlt év bronzérmese, az orosz Maxim Kovtun áll, a harmadik pedig a tavalyi ezüstérmes és ezzel hazájában történelmet író izraeli Alexei Bychenko. A hazai kedvenc cseh Michal Brezina a 8. helyről várja a folytatást.

 

További információ: Holub Katalin (+36 20 922 6431)