24. helyen végzett első világbajnokságán a Daria Beklemisheva, Magyar Márk kettős a Helsinkiben zajló Műkorcsolya- és Jégtánc Világbajnokságon. Tavaly októberben kezdték meg a közös munkát és február elején indultak először versenyen. Hogy kiharcolták a világbajnoki részvétel jogát és sikerült is helytállniuk a megmérettetésen, ígéretes kezdet a duó számára. A  fiatalok  a jég mellett is jól kijönnek egymással, a rövidprogram után pedig nem csak a vb-szereplésüket értékelték, hanem a felkészülésről, a közös munkáról és a minneapolisi életről is beszélgettünk velük.

 

Mivel Dashát negyedórára „elrabolta” egy orosz riporter, először Márk mesélt.

 

Az Egyesült Államokban készül a Daria Beklemisheva, Magyar Márk műkorcsolya páros Trudy Oltmanns irányítása alatt. A két versenyző tavaly októberben talált egymásra az Ice Partner Search nevű oldalon, miután Márk előző partnere, az amerikai Anna Marie Pearce hirtelen úgy döntött, nem folytatja tovább a műkorcsolyázást ezen a magas szinten.

 

„Augusztusban hozta meg a döntést, ijesztő is volt a helyzet, hiszen készen voltak már a programjaink, készültünk a szezonra. Szerencsére utána hamar megtaláltuk egymást Dariával, s annak ellenére, hogy két hét közös munka után összeszedtünk egy sérülést, és nagyon sokáig nem is tudtunk emeléseket gyakorolni, úgy gondolom, teljes mértékben elégedettek lehetünk. Az volt a célunk, hogy eljussunk a vébére. Ez megtörtént, és nem is futottunk rosszat” – mondta Márk a rövidprogram után. „Lehetett volna kicsit jobb is, a szintek nem mindenhol sikerültek úgy, ahogyan tervezetük, majd vissza kell néznünk a videót,  vajon miért, de örülünk, hiszen most először tudtuk megugrani a tripla toe-loopot együtt, úgyhogy alapvetően én jól éreztem magam és nem is izgultam annyira, amennyire előtte gondoltam.”

 

A páros férfi tagja számára azért is különleges ez a világbajnoki szereplés, mert hosszú utat küzdött végig, hogy idáig eljuthasson. A 2010-es junior világbajnokságon még ukrán partnerével, Anna Khnychenkovával ért el 13. helyezést, majd a francia Camille Foucherrel és Silja Dos Reissel is próbálkozott, ám egészségügyi problémák miatt végül hosszas kihagyásra kényszerült, 2012 és 2015 között nem is tudott indulni nemzetközi versenyen. Utána nehéz partnerkeresés után 2015-2016-os szezonban tért vissza Anna Marie Pearce-el az oldalán, akivel 14. helyen végeztek a tavalyi Európa-bajnokságon, ám a vébére nem sikerült összekorcsolyázniuk a technikai pontszámot. Daria Beklemishevával, aki 2014-ben előző partnerével 4. lett a Junior Grand Prix Sorozat döntőjében, úgy tűnik, valóban hosszú távra terveznek. „Ice Parter Search, aztán facebook beszélgetés... Sajnos azt kell mondjam, számomra már szokásos: ezek a velejárói a partnerkeresésnek. De nem tervezem ezt most már többször eljátszani” – nyilatkozta a 26 éves sportoló.

 

Nem szokványos a zeneválasztás az idei szezonra: a rövid programjukat Emeli Sandé és Labrynth közös produkciójára, a Beneath You Are Beautiful című számra mutatták be, amely bátor választás, hiszen dal egy nehéz szerelmi témát dolgoz fel, a hiteles, érzelmes előadáshoz pedig bensőséges hangulat szükséges. Nem lehetett egyszerű megteremteni a kémiát alig néhány hetes ismeretség után.

 

„Eleinte valóban nehézkes volt, mert amikor megérkezett az Egyesült Államokba, még az angollal is gondjai voltak, előfordult, hogy a mindennapos életben is félreértettük egymást. De közben mégis összebarátkoztunk, ráadásul gyorsan megtanult angolul, és nem tudom, hogy ez kívülről mennyire látszik, de eléggé összeillünk korcsolyázási stílusban, technikában is. Nagyon tapasztalt versenyző, ezért is sikerült ezt aránylag jól előadnunk” – fejtette ki Márk, aki viszonylag későn, nyolc éves korában kezdett el korcsolyázni. „A zenét egyébként edzőnk ajánlotta, hamar kellett választanunk, mert elég késő volt már. Meghallgattuk, korizgattunk rá a pályán is egy kicsit, aztán úgy döntöttünk, jó lesz. Szeretjük is, nem érezzük, hogy most már meg sem akarjuk hallani” – tette hozzá mosolyogva.

 

Miután a zene elhallgatott, boldogan borultak egymás nyakába, a páros férfi tagja pedig azt is megosztotta velünk,  mi volt ennek az oka. „Izgatottak voltunk, hiszen ez az első világbajnokság mindkettőnk számára, nagyon rövid ideje korcsolyázunk együtt és szerettünk volna helytállni. A végén az volt Dasha első kérdése, tripla volt-e a toe-loop? Rávágtam: Igen, tripla! Az volt a nagy öröm az arcunkon. Én tudtam, mert én láttam, hogyan érkezik. Nekem könnyebb, mert én minden edzésen és versenyen látom, tudom, mikor ugrott duplát, triplát, látom, ha elesik, neki viszont fogalma sincs róla, hogy én mit csinálok. Nagy előrelépés mindkettőnknek, hogy meglett a szóló ugrás”- mesélte.

 

A legkönnyebb elemek számukra a spirálok és a forgások. „Rengeteget dolgoztunk rajtuk, mert a felkészülés kezdetén a sérülés miatt sokáig nem emelhettünk. Ezek nagyon könnyen jöttek, bár sajnos, ez most az itt kapott szinteken nem látszik, ha visszanéztük a felvételt, meglátjuk, vajon miért. De azt hiszem, a spirálokat és a forgásokat emelném ki – mondta el Márk, aki partnernőjével együtt, jelenleg az UTE versenyzője. „A dobások nehezek voltak, mert én másképp dobtam az előző partneremet, a pörgetett emelésnél és nagyon más volt a tempó, mert Anna sokkal alacsonyabb volt, így azt nehéznek éreztem. Az emelések viszont könnyebbek voltak, mert nem kellett annyira mélyre leguggolnom. De semmit nem mondanék nagyon nehéznek, nem lennénk itt, ha az lett volna.”

 

Ezen a ponton tudott csatlakozni a beszélgetéshez Daria is, aki egyből hozzáfűzte: A következő lépés az oberstdorfi olimpiai pótkvalifikációs verseny lesz számukra.
„És persze fejlődni, hogy minél többet hozzunk ki magunkból” – mondta Márk is. Bár eddig a világbajnokságra koncentráltak, most jöhet a tervezés a jövő szezonra, hiszen természetesen ők is szeretnének ott lenni PyeongChangban. „A rövidet valószínűleg le fogjuk cserélni, a világbajnokság után fogjuk ezeket a dolgokat átgondolni” – jelezte a 19 éves korcsolyázónő. „Igen, eddig csak arra koncentráltunk, hogy ide kijussunk, és itt jól fussunk, megtegyük, amit kell. Utána tudunk majd végiggondolni minden mást” – egészítette ki Márk.

 

Nem volt egyébként zökkenőmentes számukra a megmérettetés kezdete, hiszen mindjárt az első hivatalos edzésükön volt egy ütközésük: a tavalyi junior világbajnok cseh Anna Dushkova, Martin Bidar duóval akadtak össze.

„Az első edzésünk volt a főpályán, és a legelső elem, amelyet gyakoroltunk, a pörgetett emelés, miközben ők kidobós ugrással próbálkoztak. Ők is és mi is hátrafele korcsolyáztunk, nem vettük észre egymást. Aztán megfordultam, és csak annyit láttam, hogy Dasha pár méterrel előttem ért le a jégre. Ez nagyon veszélyes, az első gondolatom az volt, hogyan tudnám őt megvédeni, mert ha én megbotlok, ő leesik. Nagy szerencsénk volt, mert nem ütöttük meg egymást, neki pedig valahogyan sikerült lábra érkeznie. Én kicsit meghúztam a hátam, de szerencsére semmi komoly nem történt” – mesélte az esetről Márk. „Tényleg mázlink volt most. Ha visszagondolok a pillanatra, nem is emlékszem, hogyan történt. Annyira meg voltam ijedve, hogy az agyam kikapcsolt” – tette hozzá a lány.

 

Magyar Márk, bár nem Minneapolisban, korábban is az Egyesült Államokban készült, Daria Beklemishevának viszont teljesen új az amerikai élet, távol a családjától – bár már kezd hozzászokni, és élvezi is az új körülményeket.
„Szuper, de nagyon más, mint Oroszország. Különböznek az emberek, a város is más, más az egész élet. Nagyon nehéz volt életstílust váltanom. A legnehezebb talán a szüleim nélkül élni, főleg az Anyukám hiányzik nagyon. És nem lehet sétálni! Ez olyan furcsa az európaiaknak és az oroszoknak. Otthon minden nap úgy kezdtem, hogy elmentem iskolába, vagy a jégpályára a saját két lábamon. Minneapolisban felkelek, beteszem a kávéspoharamat a kávégépbe, aztán beülök a kocsiba” – osztotta meg érzéseit Dasha, akinek azért egy cseppnyi keserűség sem volt a hangjában.

 

Márk az edzéskörülmények pozitívumait emelte ki. „Szép, új jégpályánk van, és korlátlan jégidőnk, ami nagyon jó. Na jó, nem mindig olyan jó – pénteken például kevésbé kellemes. Az edzőink kihasználják, hogy sokat lehetünk a jégen, de ez kellett is ahhoz, hogy most itt legyünk” – mondta nevetve.

Persze az európai időzónára való átállással küszködnek mindketten, a a jetlaggel meggyűlt a bajuk. „Amióta itt vagyunk, két éjszaka is hajnali háromkor aludtam el, aztán arra ébredtem, hogy Márk dörömböl az ajtón. Hirtelen azt hittem, lekéstem az edzést. Nagyon ideges voltam” – mondta Dasha.  „Egyik nap én is 11-kor feküdtem le, aztán felébredtem éjfélkor, és utána már nem tudtam elaludni. Kemény volt” – tette hozzá Márk.

 

A kettős valóban remekül kijön egymással, abból is látszik, ahogyan fűzik tovább egymás gondolatait, és ugratják egymást – miközben természetesen mindketten élvezik, hogy itt lehetnek Helsinkiben. „Nekem minden tetszik, remekül érzem magamat” – kezdte Márk, majd Daria átvette tőle a szót. „Én a sétálásnak örülök a legjobban. Annyira hiányzik. Szerintem Márk sosem fog többet elengedni egyedül sétálni. Tegnap ugyanis eltévedtem. Elmentem egyedül, elfelejtettem, hogy nem a saját hazámban, a saját városomban vagyok, és csak mentem és mentem, aztán egyszer csak eltévedtem. Szerencsére a finnek barátságosak, a járókelők segítettek eligazodni, hol is vagyok, és hogyan jutok vissza a szállásra. Nem tudom, hogy vesztem így el” – nézett zavartan mosolyogva a partnerére. „ És én csak most hallok erről...” – reagált fejcsóválva Márk. „Hát, még jó...” – nevetett a lány.

 

A szurkolótábor is megdobogtatta a szívüket. „Hihetetlen a hangulat, szuperek a nézők. Jó érzés volt, hogy még magyar rajongókat is hallottam a lelátóról” – mondta Márk. „Ó igen, nagyon barátságosak. Nekem még oroszul is bekiabáltak, hogy Dasha, gyerünk!” – lelkendezett a lány, aki azért már a magyarral is barátkozik főként Márk magyar nyelvű telefonbeszélgetései nyomán.

 

„A kedvenc szavadat elmodhatnád” – mosolygott Márk. „Na jó: pulyka. Márk a családjával beszélt telefonon, és egyszer csak ezt a szót hallottam. Számomra ez nagyon vicces, úgy hangzik az én orosz fejemben, mint amikor valaki belesik a vízbe. Puly...ka. De persze többet is tudok már: Igen-igen, puszi-puszi, szia mama, nem tudom. Azt hiszem, ez minden.”


Memo

A ma 17.00-kor kezdődő szabadprogramban Tóth Ivett a 2. csoport 4. indulója. Az M4 élő közvetítése 17.20-tól követhető.

 

Még egy fontos konkrétum…

Büszkeségeink gépe 2017. április 3-án, hétfőn 10.50-kor érkezik a Liszt Ferenc Repülőtérre (2A). Járatszám: Finnair 753. Kód: AY


További információ:
https://www.facebook.com/MagyarOrszagosKorcsolyazoSzovetseg/?fref=ts
http://moksz.hu/

 

Sajtókapcsolat:
Holub Katalin (+36 20 922 6431)