Turóczi Dóra és Major Balázs: „Letettük a névjegyünket!”

Turóczi Dóra és Major Balázs még 2010-ben értek el együtt 12. helyet a junior világbajnokságon. Az az eredmény akkor nagyon ígéretes kezdetnek tűnt, főleg, hogy a kűrben kilencedikek lettek. Ezután felnőtt Grand Prix-ra is meghívást kaptak, ám később háttérbe szorultak. Sérülések, betegségek is nehezítették készülésüket, így kiestek a köztudatból. Az idei szezonban azonban Olivier Schoenfelder edzői támogatásával a hátuk mögött bizonyítani szeretnének, egyre szebb eredményeikre pedig egy emlékezetes budapesti Európa-bajnoksággal és egy jól sikerült világbajnoksággal szeretnék feltenni a koronát az idei szezonban.

DÓRI: Hamar lezártuk azt a balszerencsés szezont, mikor én visszajöttem a  betegségből, már a mostanira évadra kezdtünk készülni. Már márciusban a finn szteppet tanultuk, amikor mindenki más még a világbajnokságra készült. .
BALÁZS A pesti Európa-bajnokságon mindenképpen indulni szerettünk volna, ezért nagyon küzdöttünk, így jól is jött, hogy hamarabb kezdtünk el készülni. Persze, egyébként szerettük volna az olimpiát is. Ha két hónappal később van a kvalifikáció, nem kizárt, hogy meg lett volna. A ausztrálok például kijutottak, őket azóta volt, hogy megvertük. Ha nem kerültünk volna ki a köztudatból, lehet, hogy nem így alakult volna.

Szép eredmény a Négyes Bajnokságon elért második helyetek. Most sikerült megverni azt a lengyel kettőst, akivel korábban is kerülgettétek egymást.
DÓRI: Mindkét programban megcsináltuk az elemeket hibátlanul, így megkaptuk a nehézségi szinteket, a technikai pontszámot. Most így jött ki a lépés, de tényleg nagydolog, hogy itt jobbak voltunk náluk, az Európa-bajnokság szempontjából is. Az, hogy most vertük a cseheket is, lengyeleket is, a bírók szemében mindenképpen pozitívum.

Mit mondott nektek Olivier a kűr után?
BALÁZS: főként arra hívta fel a figyelmünket, hogy hogyan adjuk át jobban a koreográfiát. Régebben nem volt önbizalmunk, emiatt mindig a technikára mentünk, hiszen az objektívebb, az előadásban mindig gyengébbek voltunk. De így sem voltak mögöttünk igazán jó helyezések, nem kaptuk meg, amit érdemeltük, és még bátortalanabbak lettünk. Ezt az oldalt próbáljuk most erősíteni, ő is ezt kéri tőlünk. Több előadás, több átélés... Most, hogy jönnek az eredmények, mi is bátrabbak vagyunk és merjük hinni, hogy ott a helyünk, ahova most is kerültünk. De hát ezen még lehet javítani.

Hogy kezdődött ez az együttműködés?
DÓRI: Ment a matek, hogy kivel készüljünk, melyik edzővel lehetne szorosabb együttműködést létrehozni. Az oroszokat, megmondom őszintén, kizártuk, mert emberileg nem olyan nyitottak. Aztán kiderült, hogy a finn sztepp lesz a kötelező, és Olivier volt az, aki a hivatalos ISU demó videón bemutatta ezt a táncot. Meghívtuk Olivier-t, hogy tanítsa meg nekünk ezt a táncot, ő idejött nyár elején, akkor pedig megbeszéltük, hogy a nyári szünetünk után mi megyünk ki hosszabb időszakra.

Milyen az irányítása alatt edzeni?
BALÁZS: Nagyon jó, nagyon hajt minket. Franciaországban gyilkolás volt, kihozták belőlünk a maximumot. Amellett, hogy végre nincsenek egészségügyi problémáink, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy eddig jól sikerült ez a szezon. Itthon most már egyedüli pár vagyunk, kint viszont van húzóerő. Ott vannak a csehek, a harmadik számú francia kettős, Papadakisék, akik kifejezetten jók, az osztrákok, a második számú japán és spanyol duó, nyáron olaszok is voltak... Barátként hajtjuk egymást, versenyen is szorítunk egymásért.
DÓRI: Úgy van egyébként, hogy három edző, Olivier, Muriel Zazoui, és Romain Haguenauer dolgozik közösen. Mindenki foglalkozik mindenkivel, be van osztva, hogy hogyan rotálódik a három edző. Rendesen foglalkoznak velünk, nem futószalag-munka van, versenyen sem dísznek állnak oda a palánk mellé, hogy mutogassák magukat. Muriel például igazi tyúkanyó-típus. Vele voltunk a nizzai versenyen, mindent mondott, mindent igazgatott rajtunk.

Elég egyedi programjaitok vannak, a Maszk sem volt szokványos, a tavalyi Csillagok Háborúja-polkátokról nem is beszélve...
DÓRI: A Csillagok Háborúját látni fogjátok idén is, az lesz a gála. Szeretjük a karakteresebb zenéket, ami nem olyan, hogy csak úgy korcsolyázol rá, és akármilyen ruha lehet rajtad, meg mindegy a koreográfia is. Szeretjük azt, amire jól lehet koreografálni, amit jól elő lehet adni, amibe jól bele lehet élni magadat.
BALÁZS: A tavalyi pedig azért volt igazán különleges, mert egy rövid tánc volt, aminek meg volt adva a stílusa, mi pedig mégis találtunk rá olyan zenét, ami egyedi. Alig korcsolyáztuk néhányszor, mégis, ha Platov szembe jön velünk a folyosón, elkezdi dúdolni a Csillagok Háborúja zenéjét. Kevés versenyen voltunk, mégis nyomot hagytunk
DÓRI: Platov mellett alexandr Gorshkovnak a felesége, és Igor Shpilband is odament Berecz Ili nénihez, hogy gratuláljon, amiért ennyire jó programot csináltunk, ilyen eredeti koreográfiával.
BALÁZS: az tetszett nekik, hogy a mostani technika-orientált, beszűkültebb jégtáncba egyedi színt tudtunk vinni.

Idei programjaitok hogy illeszkednek ebbe a sorba?
DÓRI: Szerintem abszolút, mert még operettre nem nagyon korcsolyáztak, csárdáskirálynőre pedig én úgy tudom, hogy konkrétan senki sem.
BALÁZS: az Eb volt a fő indok, rengeteg magyaros dolgot végignéztünk...  Népzenét nem akartunk, mert olyan már volt, monti csárdásra végképp nem, mert az már tényleg lerágott csont, magyar könnyűzenét azért vetettük el, mert nem is ismerjük annyira, és nem is igazán karakteres.
DÓRI: Aztán felmerült ez az operett vonal, és mivel Kálmán Imre jubileum van, ezért szinte adódott a Csárdáskirálynő. Azon belül nagyon sokat vitáztunk, nem tudtuk eldönteni, melyik számokra fussunk. Végighallgattuk az összes számot, úgy gondoltuk, hogy a Hajmási Péternek és a Jajj, cicának mindenképp benne kell lennie, mert az az, amit mindenki ismer, és minden magyarnak elindul a keze-lába, hogy tapsoljon.
BALÁZS: De csináltam vagy 10 vágást, mire végre valamelyik jó lett!

Le fog szakadni a a Syma Csarnokban a plafon?
BALÁZS: Szerintünk a 18 ezres japán csarnok is le fog! Mármint a világbajnokságon.
DÓRI: A japánok nagyon szeretik a magyaros dolgokat. De azért persze, első sorban a hazai pályára készült ez a program!

Mit szeretnétek az Eb-n?
DÓRI: Először is hibátlanul futni. Ez a legelső. Aztán szerintem 20-ba bekerülni... annak mennie kéne.
BALÁZS: Utána pedig szintén jót kell futni, ezen túl pedig konkrét helyezésben nem gondolkozunk. Annak nincs értelme, csak arra kell koncentrálni, hogy jól fussunk.