Az ötszörös Európa-bajnok Carolina Kostner: „Szeretek korcsolyázni, ezért vagyok még mindig itt.”

Milyen érzés visszatérni Budapestre?
Gyönyörű a város, remek, hogy újra itt lehetek! Tíz éve én voltam az egyik legfiatalabb korcsolyázó, aki épp csak felkerült a felnőtt mezőnybe, örültem, hogy itt lehettem. Most, 10 évvel később ez már a 12. Európa-bajnokságom. Nagy öröm ez a számomra.

Gondoltad volna akkor, hogy egyszer, akár tíz év múlva, újra itt leszel?
Budapestre szerettem volna visszajönni, akár turistaként is, mert gyönyörű a város és szerintem megéri megnézni. Hogy újra itt versenyezzek... nos, sosem tettem fel a kérdést, és abba sem gondoltam bele, hogy 10 év múlva vajon még mindig versenyezni fogok-e.

Az emberek kicserélődtek körülötted, csak nagyon kevés olyan versenyző van még, aki már tíz éve is jégre lépett. Milyen érzés még mindig aktív korcsolyázónak lenni, míg a többiek nagyrészt visszavonultak a versenyzéstől?
Ez egy olyan döntés, melyet mindenki maga hoz meg. Mindenki maga tudja csak, hogy mit szeretne csinálni. Én is voltam olyan helyzetben, hogy azt gondoltam, nem akarok többet korcsolyázni. Úgy éreztem elértem a határaimat. Végül rájöttem, hogy szeretem, szeretek korcsolyázni. Igen, ez az, amiért még mindig itt vagyok!

Várod már, hogy újra a magyar közönség előtt korcsolyázz?
A korcsolyázás mindig nagy örömmel tölt el. A jégre lépés előtt azonban mindig nagyon ideges vagyok. Az emberek azt gondolhatják, hogy már húsz éve ezt csinálom, ennyi idő alatt hozzászokhattam, de nem. Minden alkalommal ugyanolyan. De amikor ideges leszek, és kicsit félek, akkor a legjobbamat akarom kihozni magamból.