Forgó Kristóf: Kicsit izgulok, de nem vészes

Bár az idei szezonban nem úgy jött ki a lépés Forgó Kristóf számára, ahogy szerette volna, és a nyári felkészülés után a szezon első felében számos probléma akadályozta, töretlen lelkesedéssel készül a hazai rendezésű Európa-bajnokságra, és reális, ám cseppet sem egyszerű célokat tűzött ki maga elé.

Kazincbarcikán kezdtél el korcsolyázni, szerettél ott edzeni?
Tulajdonképpen ott szerettem meg ezt a sportot, ezt sikerült elérniük az edzőimnek. Elsajátítottam az alapokat, majd nyolcévesen, már itt, Budapesten tanultam  meg a duplákat, Téglássy Tamara segítségével. Utána Vidrai Szabolcshoz kerültem, akitől igazán komoly technikai tudást kaptam.

Őt főként arról ismerik, hogy ő volt az első, aki magyarként négyfordulatost tudott ugrani. Milyen volt vele készülni?
Nem csak az első négyfordulatos ugrást, konkrétan toe-loopot ugrotta ő, hanem az első tripla axelt is! Ez meg is látszik, máig az axel és a toe-loop a két kedvenc ugrásom, ezek is mennek a legjobban, sikerült ezt átadnia. Ráadásul utána Simon Istvánnal dolgoztam, úgyhogy tényleg a legjobbaktól tanultam!

És te hogy állsz a tripla axellel és a négyfordulatos ugrással?
Nyáron kezdtem el igazán a tripla axelre koncentrálni, és külföldi edzőtáborok szakemberi biztattak is, elég jól ment, csak egy kicsit kellett volna még ráedzeni, s az idei szezonra meg is lehetett volna. De aztán hazajöttem és a nyár végén korcsolyát kellett cserélnem, körülbelül ősz közepéig küszködtem. Volt vagy 6-7 korim, 3-4 különböző pengével, össze-vissza variálva, két-három hetente váltottam, ez semmiképp sem segített. Aztán meg már javában tartott a szezon, nem tudtam gyakorolni, de jövőre már mindenképpen szeretném ugrani. És ez reális is. Utána meg jövet a négyfordulatos.

Most Kulcsár Zsófival és Tóth Zolival edzel. Ők mivel gazdagították a tudásodat?  
Teljesen más technikát tanítanak, mint amit eddig tanultam és ez előnyömre vált, szerintem segíteni fog abban hogy a dupla axelhoz még hozzátegyünk azt az egy fordulatot, és sikerüljön a négyes toe-loop.

Melyik volt a junior programok közül a kedvenced?
Fogós kérdés. Örmény zeném volt, és az volt a kűr is aztán rá egy évre ugyanerre volt a rövid is. 2009-es Junior Gand Prix-en azt futottam kürben. Azért olyan emlékezetes ez számomra mert abban az évben dolgoztam együtt először a koreográfusommal, Alexei Vasilievskivel. Azóta is ő álmodja meg a koreográfiáimat.

Melyik az eddigi legemlékezetesebb versenyed?
Talán a 2010-es hágai junior világbajnokság. Az volt az első nagy nemzetközi versenyem, annak pedig annyira más a hangulata. Nagyon élveztem.

Milyen érzés lesz hazai pályán futni?
Nagyon várom! Kicsit izgulok, de nem olyan vészes. Hatalmas élmény lesz a bőrünkön érezni a hazai közönség szeretetét.