Korcsolyázás anno és most: holnap startol a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság

A műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságot megelőző sajtótájékoztatók az esemény jellegével szinkronban, különleges és rendhagyó módon kerültek megrendezésre. Január 9-én, csütörtökön helyszíni szemle és jégfestés, 13-án, kedden pedig kiállítás megnyitó színesítette a kontinensviadallal kapcsolatos tájékoztatást.

Miközben a Syma csarnok sajtóközpontjában - a szárazedzéseket végző sportolók közvetlen szomszédságában - egyre több tévés, fotós és újságíró készül az események közvetítésére, szemben, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban korcsolyalegendák, spotvezetők és sportújságírók egyszerre lehettek részesei a Korcsolya anno Fejezetek a magyar műkorcsolyázás történetéből című kiállítás megnyitásának, és kaphattak információt a holnap rajtoló Eb-vel kapcsolatban. Az esemény a kiállítás megnyitásával kezdődött, Kósa Lajos, a MOKSZ és az Európa-bajnokság szervező bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket. „Fontos, hogy emléket állítsunk és lássuk, kik öregbítették a magyar korcsolyázás hírnevét”- kezdte meg rövid, korcsolyatörténeti visszaemlékezését. „Holnap délután, az Eb megnyitóján pedig láthatjuk majd, kikre épül a jövő”- tette hozzá a szerdai megnyitón szereplő utánpótlás műkorcsolyázóinkra utalva. A tárlatot hivatalosan Schmidt Gábor, az NSK főigazgató helyettese nyitotta meg, majd meginvitálta a versenyre látogatókat a kiállításra, amely az EB ideje alatt minden jeggyel, és akkreditáció kártyával rendelkező személyt ingyenesen lát vendégül.

A megnyitó után Szabó Lajos, a múzeum igazgatója és Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes, világbajnok műkorcsolyázó tartott rövid tárlatvezetést az érdeklődőknek. Valósággá elevenedett a múlt, amikor egykori világklasszis korcsolyázónőnk a róla készült tabló előtt idézte fel Sallay Andrással közös fantasztikus pályafutásuk kiemelkedő állomásait.

A múlt után a jelenre, a szerdán induló Európa-bajnokságra koncentrálva kezdődhetett meg a hivatalos sajtótájékoztató. Kósa Lajos és Schmidt Gábor mellett, Szabó László Zsolt az MTVA vezérigazgatója, Dr. Simicskó István az ifjúságért és sportért felelős államtitkár, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója és Sallak György, a MOKSZ és az Európa-bajnokság ügyvezető igazgatója foglaltak helyet. „Szeretnénk, ha a fiatalok helytállnának. Ha kűrt tudnak futni, az már nagyszerű eredmény”- nyilatkozta Kósa Lajos, majd még távolabbra tekintett: „A MOKSZ az egyetlen olyan szövetség, amelynek esélye van érmet nyerni az olimpián” – büszkélkedett a Szocsiba készülő rövidpályás korcsolyázókra utalva.

„Kiállítással beharangozni egy Eb-t azt jelzi, hogy van mit megmutatnunk”- kezdte meg nyilatkozatát dr. Simicskó István. „Magyarországra érdemes világversenyeket hozni, érdemes eljönni szurkolni. Bízunk benne, hogy az Eb újabb lökést ad majd, minél több gyermek kap kedvet, hogy elkezdje a korcsolyázást. Gratulálok a kiállításhoz, jó versenyzést és jó szurkolást kívánok, hajrá magyarok!”- bíztatta a kontinensviadal résztvevőit és nézőit a korcsolyázásban - saját bevallása szerint - még kezdőnek számító államtitkár. Szurkolásra és a verseny követésére nem csak a helyszínen, hanem ezrek számára a képernyőn keresztül is lehetőség nyílik. Az MTVA 15 kamerája, 130 szakembere szolgál majd ki összesen 12 tévétársaságot, 2400 perc élő közvetítés erejéig, teljes HD minőségben. A magyar rajongók a Duna tévén élvezhetnek majd összesen 1200 percnyi műkorcsolyát és jégtáncot.

Fábián László, a MOB sportigazgatója bemutatta a néhány hét múlva kezdődő téli olimpiai keret tagjait, majd rátért a korcsolyasportot érintő kérdésekre: „reméljük a támogatások eredményeként a legközelebbi olimpián ott lehetnek a „szépen korcsolyázók” is, ahogy a „gyorsan korcsolyázók” már ott lehetnek idén is”- fogalmazott. „Bízunk benne, hogy az Európa-bajnokság magyar indulói teljesítik azt az elvárást, amit akár saját maguknak előírtak, illetve amit a szövetség elvár tőlük”- tette hozzá, majd sok sikert kívánt a versenyzőknek és a szervezőknek egyaránt.

„Pár óra választ el attól, hogy elinduljon a zene, minden a helyén van, elkészültünk”- jelentette be Sallak György. Mindenkit szeretettel várunk a csarnokban és mindent megteszünk, hogy ne kelljen újra tíz évet várni, hogy ilyen versenyt rendezhessünk”- ígérte a sportvezető.

A sajtótájékoztató rendhagyó és ünnepi jellegét fokozta, hogy olyan klasszisok és a magyar korcsolyázást meghatározó személyek foglalhattak helyet - a máskor újságírók által megtöltött sorokban - mint Almássy Zsuzsa, Sebestyén Júlia, Kozáry Klári, Regőczy Krisztina, Engi Klári, Saáry Éva, Kresz Lili és Czakó György. A magyar kiválóságok mellett egy francia klasszis, a Túróczi-Major jégtánc páros edzője, a korábbi világ- és Európa-bajnok  Olivier Schoenfelder türelmesen várta, hogy beszámolhasson jégtánc párosunk felkészüléséről: „Nyár eleje óta dolgozunk együtt, gördülékenyen megy az együttműködést. Nagyon gyorsan fejlődnek, már akkreditáltak is a következő VB-re. Olyan fejlődési lehetőséget látok bennük, hogy bízom benne, a következő olimpiára már odaérhetnek”- fogalmazott biztatóan az egykori nagyszerű korcsolyázó, edző.

Eredményes múlt és reményteli jövő, nagyszerű példaképek és tehetséges fiatalok. Így startol el holnap a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság. Világsztárok a jégen, 350.000 dollárnyi pénzjutalom, címvédők és kihívóik és, ami nekünk, magyaroknak talán a legfontosabb három kiváló fiatal. Csak néhány ok, amiért biztosan nem fog unatkozni, aki közvetlenül, vagy közvetve részese lesz Európa idei évi bajnokai születésének, akik talán néhány év múlva maguk is kiállítások falain lehetnek fejezetei a korcsolyázás történetének.