Tomas Verner (Európa-bajnok): Mi lenne, ha két bírói panel lenne?

Most jár először Budapesten?
Nem, ez már a harmadik alkalom. Először egy kisebb eseményen léptem fel, aztán 10 évvel ezelőtt itt voltam az Európa-bajnokságon is. Ugyanebben a hotelben laktunk, ugyanezen a pályán gyakoroltunk, de a versenypálya sokkal nagyobb volt, mint a mostani. Nagyon jó idők jártak akkor, a gazdasági válság előtt, amikor még volt pénz a korcsolyázásban.

Az utolsó két szezon nem alakult a legjobban Önnek. Mostanában viszont ismét formába jött. Mik az elvárásai erre a versenyre? Éremesélyes lehet?
Ha nem lenne esélyem érmet nyerni, nem lennék itt. Nem azért tértem vissza ebben az évben, hogy átéljem azokat a szörnyűségeket, amiket tavaly és azelőtt. Egyrészt persze azért jöttem vissza, mert imádok korcsolyázni, másrészt pedig nem akarom keserű szájízzel abbahagyni a sportot. Ehhez szükségem van sikerre és éremre is.  Ezért vagyok itt. Nem akarok a helyezésekről beszélni mielőtt még elkezdtem volna versenyezni, de hogy tisztázzuk: nem tudok egy olyan korcsolyázót sem, aki ne az aranyéremért versenyezne, persze lehet, hogy a fiatalok tapasztalatszerzésért jönnek, de a barátaim – köztük én is – azért vagyunk itt, hogy a legjobb helyezésekért szálljunk harcba.

Meg tudta nézni Budapestet 10 éve, amikor itt volt? Van olyan hely, ahova szívesen visszatérne?
Nem, szeretnék egyszer úgy visszajönni, hogy nincs korcsolya a bőröndömben. Szerintem ez egy fantasztikus város és szeretném úgy meglátogatni, hogy nincs bennem stressz a verseny miatt. Először amikor itt voltam, nem volt időm megnézni a várost. Második alkalommal csak nagyon kevés időm akadt, most szombaton végzünk, szóval nem igazán lesz alkalom, hogy bármit is felfedezhessek. Remélem, visszatérhetek ide egyszer „korcsolyamentesen”.

Van olyan fejlesztés, ami segíthetné a sportolók kényelmét a versenyen? Nem csak Budapestre gondolok, hanem általában…
Meg kellene változtatni a bíráskodást. (nevet)

Úgy érti, visszatérne a 6 pontos rendszerre, vagy másképp?
Szerintem nagyszerű lenne, ha visszatérnénk a hatos rendszerre, de tudom, hogy ez nem lehetséges. Talán, ha két különböző panel bíráskodna a versenyeken: egyik a hatos, másik pedig az új rendszerben, az működhetne. De ha arra kíváncsi min változtathatna a szervező bizottság annak érdekében, hogy még nagyobb kényelemben és vendégszeretetben részesüljünk itt Budapesten, akkor azt mondom: semmin.  Budapest jól teljesít, tényleg nem szenvedünk hiányt semmiben. Nem volt ez így Svájcban, hiszen az Eb-n rettenetesen hideg volt, itt viszont fantasztikus idő van és a jég is elég jó. Azért is szeretnék gratulálni a szervezőknek, hogy a hotel mindössze néhány perc sétára van a versenypályától. Ez nagyszerű dolog, ha minden versenyen így lehetne, az maga lenne az álom. Nem kell annyira figyelnünk az időt, nincs dugó, akkor hagyjuk el a szállást, amikor akarjuk, nem függünk semmitől. Ez maga a szabadság!

www.efsc2014.com
http://www.youtube.com/watch?v=gcwW9CL69CU&feature=youtu.be