Peter Krik: „Nem bántuk meg a döntést!”

A tegnapi sajtótájékoztató után Peter Kriket, az ISU Sportigazgatóságának elnökét arról kérdeztük, mi a benyomása a 2014-es Budapesti Műkorcsolya- és Jégtánc Európa-bajnokságról.

Milyennek látja a műkorcsolya sport jövőjét, fejlődését?
Le kell szögeznem, hogy nagyon pozitívan. A verseny kiélezett, nincs egyértelmű győzelem- vagy dobogóesélyes. Ma az egyik, holnap már a másik, láthattuk ezt a férfiak versenyénél is. A mezőny igen változatos, nem lehet semmit előre megjósolni.

Sosem használtuk korábban ezt a létesítményt, ez okozott néhány megoldandó problémát. Mi volt a legnagyobb gond, és hogyan sikerült kiküszöbölni?
Az egyik legnagyobb nehézség a világítás volt, ami nagy hőt generált, ez pedig nem tett jót a jégnek. Ez volt a legfontosabb dolog, amit meg kellett oldani. Mindennapos küzdelem, hogy a jeget korcsolyázásra alkalmasan tartsuk. Ezen legközelebb mindenképpen változtatnék. Minden más rendben volt, nem is tudok semmi rosszat mondani. A csarnok közel van a hotelekhez, mindenki könnyen átsétálhatott.

Látott bármi újdonságot, ami tetszett Önnek, és tovább vinné a következő versenyekre is?
Mindenképpen ilyen közel tartanám a közönséget a versenyzőkhöz, ahogy itt is volt. Fontosnak tartom, hogy kapcsolatban legyenek a nézőkkel. A korcsolyázók számára kialakított területek is kiemelendők a pozitívumok sorában: a bemelegítő terület mérete, illetve a vegyes zóna és a sajtóközpont közelsége, elhelyezése, mindezek nagyban megkönnyítették a versenyzők dolgát.

Mi a véleménye magáról a szervezésről?
Együttműködtünk, javaslatokat is tettünk, de tény, a szervezőbizottság kellően tapasztalt, hiszen nem ez az első ilyen volumenű esemény, amit rendeznek. Több kulcsembert ismerek már régebbről, sok-sok korábbi bajnokságról. Mindenképpen hangsúlyoznom kell azt is, hogy voltak reggeli műszakok, amelyek 4-5 óra körül kezdődtek, és az emberek mindig a helyükön voltak, akár éjfélig is. Nagyon barátságos volt mindenki, jó volt velük dolgozni.

A bajnokságot az utolsó pillanatban helyezték át a Syma csarnokba. Miért engedélyezték ezt a változtatást?
Az volt az oka, hogy Budapestet, mint rendező várost állapították meg eredetileg. Van saját reptere és Európa egyik fontos városa nagyszerű kulturális értékekkel, és alapvetően az Európa- és világbajnokságok szervezésére olyan helyszíneket szoktunk választani, amelyeknek jó hírük van. Ez volt az első indok. A másik dolog, hogy nem szerettük volna, ha a reptér messze esik a helyszíntől, hiszen a hosszú utazás megterhelő a sportolók számára. Emellett a városnak nagy a népessége, ami jó hátteret biztosít. Láthatóan nagyon lelkes volt a közönség. És Budapesten érdemes elmenni várost is nézni. Nem bántuk meg a döntést!

www.efsc2014.com
http://www.youtube.com/watch?v=gcwW9CL69CU&feature=youtu.be