A Műkorcsolyázó
-    dokumentumfilm Tomas Verner életútjáról

Monika Höferova életének Tomas Vernerrel kötött barátsága és a műkorcsolya mutatott irányt. A cseh lány korábban nem értett a filmezéshez, de egy ötlet nyomán végigkísérte a 2008-as Európa-bajnok Tomas Verner karrierjét. Monika azelőtt sosem filmezett, így az egy év múlva elkészülő alkotásban együtt kísérhetjük majd végig Monika és Tomas fejlődését – előbbit a filmezés, utóbbit a műkorcsolyázás terén.

Vasárnap reggel hivatalos sajtótájékoztató keretei között jelentette be Tomas Verner és Monika Höferova, hogy az olimpia után visszavonuló cseh Európa-bajnok karrierjének végeztével egy év múlva készen lesz az életéről szóló dokumentumfilm. Először a kezdetekről meséltek. „2003 óta készítjük felvételeket, az első Európa-bajnokság, amelyen részt vettem, épp a 2004-es budapesti volt. Összesen 160 órányi anyag gyűlt össze eddig, ehhez jön majd még a Szocsi Téli Olimpia, és egy 90 perces filmet szeretnénk ebből csinálni.” – mondta el Monika. „Az alapötletem az volt, hogy egy műkorcsolyázóról szeretnék filmet készíteni. Azért nem egy akkor már befutott versenyzőre esett a választásom, mert szerintem sokkal érdekesebb egy sportoló fejlődését a kezdetektől követni” – tette hozzá.

„Amikor Monika megkeresett, én is pályám elején tartottam még, ő sem filmezett soha előtte, de úgy gondoltam, rendben, vágjunk bele. Nem bántam meg, nyertem vele egy barátságot is. Amikor épp nehéz időszakomban voltam, akkor az is bántott, hogy a gyenge teljesítményemmel tönkreteszem Monika projektjét, de ő mindig azt mondta, hogy így is jó lesz” – mesélte Tomas Verner. „Azt hiszem, így is érdekes lesz a film, végig lehet követni egy sportoló hibáit, hogy miként tanul, vagy nem tanul belőle, hogyan értékelődnek át a céljai.”

A dokumentumfilm bemutatását, illetve, hogy hol lehet majd megnézni, egyelőre homály fedi. Az minden esetre biztos, hogy a főként cseh nyelven, de feliratozva megjelenő film nagyon népszerű lesz a rajongók között. És hogy mi lesz a végkicsengése? Arra még várnunk kell a téli olimpiáig.

www.efsc2014.com
http://www.youtube.com/watch?v=gcwW9CL69CU&feature=youtu.be